Posle obilnih padavina rekordni vodostaji u opštini Dimitrovgrad, reke se izlile na više mesta

U Dimitrovgradskoj opštini zabeleženi su rekordni vodostaji zbog ogromne količine padavina i naglog topljenja snega. Na nekim mestima izlile su se reke, a na putu Sukovo – Zvonce, u kanjonu Jerme došlo je do odrona, pa je na tom putnom pravcu prekinut saobraćaj.

Predsednik opštine Vladica Dimitrov rekao je za FAR da se reka Nišava izlila na više mesta, kao i Lukavačka reka i reka Jerma, a obilne kiše izazvale su i probleme u snabdevanju strujom, te je tokom prepodneva došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom. Dimitrov ističe da je pričinjena materijalna šteta i da su opštinske ekipe i ekipe “Komunalca” na terenu u cilju saniranja posledica poplave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 79-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 80-1024x683.jpg

Kako javljaju čitaoci FAR-a u nekim delovima Dimitrovgrada i prigradskim naseljima poplavljeni su podrumi i dvorišta.

Prema podacima Metorološke stanice u Dimitrovgradu, odnosno Željuši, u poslednja 24 časa palo je 68 litara kiše po kvdaratnom metru, a u periodu od 1. do 10. januara čak 159 litara, što je trećina godišnjeg proseka za Dimitrovgrad ili četiri puta više u odnosu na višegodišnji januarski prosek padavina.

P. Videnov

Foto Stefan Pavić/Jovana Ivančev

 

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar