VIDEO: Dimitrov – Na teritoriji dimitrovgradske opštine situacija usled oblinih padavina katastrofalna

Reka Nišava je svojim izlivanjem pričinila velike probleme na teritoriji opštine Dimitrovgrad, a predsednik opštine Vladica Dimitrov ocenio je situaciju katastrofalnom i dodao da ne pamti da je nivo Nišave ikada bio tako visok.

Nišava se izlila u selu Gradinje, a cela leva obala je praktično potopljena, kazao je u telefonskom razgovoru za FAR Dimitrov. Navodi da su potopljeni podrumi i obori sa stokom, a u nekim kućama voda je ušla i u prizemlja. Predsednik opštine je rekao da su ljudima dati saveti kome da se obrate i tamo gde može da se pomogne lokalna samouprava će pomoći.

Nišava je kroz čitav grad na jako visokoj koti, a izlila se i kod sportske hale, tačnije kod Nenateksa, ističe Dimitrov i dodaje da ekipe “Komunalca” kamionima prave nasip,

This image has an empty alt attribute; its file name is 84-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 85-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 86-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 87-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 88-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 89-1024x683.jpg

Najveća katastrofa prema njegovim rečima je u prigradskom naselju Beleš. Reka se izlila duž leve obale i potopila 110-kilovatni vod koji napaja strujom praktično čitav grad i to je rezultiralo prekidom u snabdevanju električnom energijom u Dimitrovgradu.

Dimitrov kaže da je usled obilnih padavina put između sela Izatovci i Donji Krivodol bukvalno odnešen, a preduzeća “Trace” i “Drumovi A&D” su na terenu kako bi sanirali nastalu štetu. Što se tiče južnog dela opštine tu je odsečen jedan deo oko sela Trnski Odorovci, a reka Jerma je ušla i u tunele.

This image has an empty alt attribute; its file name is 90-1024x683.jpg

Sve republičke službe su obaveštene o stanju na teritoriji dimitrovgradske opštine, kaže predsednik opštine i dodaje da su sve lokalne službe i ekipe Komunalca na terenu. Lokalna samouprava pomaže sa mehanizacijom i ljudstvom na mestima gde je to moguće, a gde nije moguće mora se sačekati da se vodostaji reka stabilizuju.

Materijalna šteta će se procenjivati kada sve bude završeno, a lokalna samouprava će sigurno ublažiti posledice ove katastrofe, poručio je Dimitrov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 91-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 92-1024x683.jpg

Kako javljaju čitaoci FAR-a iz Visoka na Staroj planini u sevoistočnom delu opštine, tamošnja reka Visočica izlila se rano jutros i poplavila deo atara sela Donji Krivodol, Braćevci i Izatovci, odnela deo puta u Boljevskoj bari, a ušla je i na okućnice u selima Izatovci i Braćevci. Pratilac i prijatelj FAR-a Aleksanadar Manić naveo je da je čitavo Belo polje ili pojas između sela Izatovci i Slavinja pod vodom.

Visočica se izlila i na području opštine Pirot. Tu je posebno kritično bilo u selu Rsovci.

Foto: Stefan Pavić / Jovana Ivančev / Saša Radivoev / Vasil Tošev

Detaljnije u izjavi Vladice Dimitrova

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža i foto: Stefan Pavić
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
januar 2021

 

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar