Selaković u poseti Bugarskoj, Beograd i Sofija postaju najbliže prestonice u regionu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas u Sofiji sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim o političkoj, infrastrukturnoj i ekonomskoj saradnji dve države, ali i preduzetim merama u borbi protiv virusa kovid-19.

Na sastanku, kojem je prisustvovala zamenica premijera i šefica diplomatije Ekatarina Zaharijeva, konstatovano je da su odlični lični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Bugarske od velikog značaja za bilateralnu saradnju dve države, koju je međutim neophodno intenzivirati političkim dijalogom na nivou ministara spoljnih poslova.

Selaković se poklonio moštima kralja Milutina u Sofiji

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, jutros je počeo zvaničnu posetu Bugarskoj obilaskom hrama Svete Nedelje u Sofiji, gde se poklonio moštima svetog kralja Milutina.

U hramu se sastao sa glavnim sekretarom sinoda Bugarske pravoslavne crkve episkopom Gerasimom. Ovo je prva zvanična bilateralna poseta na nivou ministara spoljnih poslova od 2014. godine.

Auto-putem Sofija i Beograd uskoro najbliže prestonice u regionu

Završetkom autoputa na deonici od Dragomana do Sofije, Beograd i Sofija će postati dve najbliže prestonice u regionu, sa razdaljinom od oko 400 kilometara, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbija Nikola Selaković, govoreći o zajedničkim infrastrukturnim projektima koje naša zemlja preduzima sa Bugarskom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle sastanka Selakovića sa ministarkom spoljnih poslovs Bugarske Ekatarinom Zaharijevom, ona je ukazala da će ta deonica auto-puta biti završena do kraja godine, dok je svoj deo Srbija već završila.

Selaković je zahvalio bugarskoj koleginici na podršci koju njena zemlja pruža Srbiji u evrointegracijama, i izrazio nadu da će ta podrška biti nastavljena, a Zaharijeva je poručila da Bugarska neće promeniti svoj stav prema Srbiji po tom pitanju.

Upitana zašto je prošle godine Bugarska bila jedna od sedam zemalja koji su stopirale otvaranje novih poglavlja Srbiji u pregovorima sa Evropskom unijom, Zaharijeva je istakla da su u pitanju bili tehnički razlozi, a ne politička pitanja, ukazujući da iz iskustva zna da je manje bitno koliko je poglavlja otvoreno, već koliko je zatvoreno na pravi način.

Srpski ministar je sa druge strane ukazao da postoji odlična komunikacija vlade dve zemlje koja, kako je naveo, datira od vremena kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio premijer.

U prilog tome podsetio je na Vučićeve dobre odnose sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, a od kada je šef države i sa predsednikom Rumenom Radevom.

“Česti susreti i saradnja dva ministra spoljnih poslova treba da budu impuls svemu tome”, naglasio je šef srpske diplomatije, podsećajući da od 2014. srpski ministar spoljnih poslova nje bio u zvaničnoj poseti Bugarskoj.

Radev zahvalio Vučiću zbog bugarske manjine u Srbiji

Predsednik Bugarske Rumen Radev smatra da je poseta ministra spoljnih poslova Srbije Bugarskoj koju je danas nakon sedam godina realizovao ministar Nikola Selaković, izraz novog početka u bilateralnim odnosima dve zemlje.

“To nas uverava da možemo zajedno da realizujemo zajedničke ciljeve na obe strane granice i da ćemo ulagati još više napora da se to prepozna, ne samo u našim zemljama, već i u evropskoj porodici”, rekao je bugarski predsednik tokom razgovora sa Selakovićem.

Preneo mu je zahvalnost Bugarske za napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog , kako je rekao, ispunjenja obaveza po pitanju bugarske nacionalne manjine, koje je preuzeo u vreme kada je bio kod njega u poseti.

“Takođe, prenosim zahvalnost i u pogledu ispisivanja bugarskih ženskih imena, finansijsku pomoć za medije i uređivanje čitavog regiona. Nadam se da će ovi napori pomoći Srbiji na putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Rumen srpskom šefu diplomatije na početku sastanka.

Selaković je obavestio predsednika Bugarske o dogovorenom jačanju diplomatskih odnosa dve zemlje i svemu što je Srbija uradila i namerava da uradi u pograničnom području.

Posebno se osvrnuo na pitanje bugarske nacionalne manjine u istočnoj Srbiji, navodeći da su u tom delu otvorene slobodne carinske zone u Babušnici i Dimitrovgradu.

Izvor: RTV / Tanjug

Foto: BTA

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar