Obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

“Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice” slogan je 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Obeležava se od 18. do 24. januara po petnaesti put u Srbiji u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Inače prva Evropska nedelja obeležena je 2007 g.

Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. U ovoj nedelji treba pokrenuti žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda, saopštava Zavod za javno zdravlje Pirot.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, Srbija se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2018. godine registrovano je 1.057 novoobolelih žena od raka grlića materice i 427 žena je u Srbiji umrlo od ove bolesti.

U Pirotskom okrugu u 2018. godini registrovano je 11 novoobolelih žena, a umrlo je 5, u 2017. registrovano je 11 novoobolelih žena a umrla je jedna. Tokom 2016. obolelo je16 žena a preminule su 3, u 2015. registrovano je 12 novoobolelih žena, a umrla je jedna, a tokom 2014. obolelo je 9, a u 2013. obolelo je 7.

Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu isplativih intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija ove bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma bolesti, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, preporuka je da se tokom Evropske nedelje planirane aktivnosti realizuju putem društvenih mreža ili onlajn. U okviru Nedelje prevencije raka grlića materice u Srbiji se sprovode brojne aktivnosti koje koordiniše i organizuje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U Pirotu se od 2014. godine radi organizovani skrining raka grlića materice. Prvi krug u okviru trogodišnjeg ciklusa je započet početkom 2014. godine u Domu zdravlja Pirot. U 2020. je započet organizovani skrining u domovima zdravlja u Babušnici, Beloj Palanci i Dimitrovgradu, ali zbog epidemije koronavirusa realizovan je mali broj PAP testova, stoji u saopštenju.

Rezultati organizovanog skrininga u 2020. godini

Prema informacijama ZZJZ Pirot, u Pirotskom okrugu su već godinama niske stope mortaliteta od raka grlića materice, što govori o dugogodišnjem odličnom radu službi za ginekologiju u domovima zdravlja, kao i ginekološkog odeljenja Opšte bolnice Pirot.

Ciljnu grupu za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice čine žene uzrasta od 25 do 64 godine.

U Domu zdravlja Pirot u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u 2020. godini sprovodio se organizovani skrining raka grlića (prva godina trećeg ciklusa): sa područja opštine Pirot pozvano je na pregled 6.105 žena životne dobi od 25 do 64 godine, a planirano je da se pregleda 2.500 žena. Odazvalo se 1.885 žena što čini 75,4% od planiranih 2.500 pregleda. Kod žena koje su se javile na pregled urađen je PAP test. Od 1.885 PAP testova 1.824 žena je sa negativnim tj. dobrim nalazom (96%), a kod 61 žene je pozitivan nalaz. Dopunske dijagnostičke procedure sprovedene su kod 61 žene (kolposkopije, biopsije…) i kod 19 žena su dokazane prekancerozne promene, a kod jedne žene rak grlića, navedeno je u saopštenju za javnost Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Izvor: ZZJZ Pirot – Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar