a

U danu za nama prisustvo koronavirusa je potvrđeno kod 4.157 građana Srbije, od 16.743 testiranih, što je porast u odnosu na prethodne dane.

Preminulo je 16 osoba, na respiratoru je 168, a na bolničkom lečenju 4.031 pacinjent, navedeno je na sajtu covid19.rs.

U Beogradu je 1.214 novozaraženih, u Novom Sadu 374, u Nišu 229, Kragujevcu 165 i Vranju 108.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 164 korisnika i 256 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da je medicinski deo Kriznog štaba predložio vanredno stanje i zatvaranje svega osim apoteka, prehrambenih radnji i pumpi. Ističe da vanredno stanje nema alternativu „inače ćemo pući k’o zvečka“.

Predrag Kon takođe smatra da rezultat jedino može dati potpuno sprečavanje kontakata.

Nasuprot Konu zamenik gradonačelnika Beogarada, Goran Vesić rekao je za TV Prva da će Grad Beograd na sednici Kriznog štaba uvek glasati protiv bilo kakvih novih restrikcija pa i mere uvođenja policijskog časa jer takve mere nisu predlagane ni u novembru kada je bilo skoro osam hiljada zaraženih dnevno.

Inače, do sada su vakcinasane 1.495.674, osobe, a broj onih koji su primili drugu dozu je 592.683, prenela je RTS.

Uprkos vakcinama Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila da je nerealno razmišljanje da će se svet osloboditi kovida 19 do kraja ove godine.

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je da bi, međutim, tragičnost korona-krize mogla da se izbegne smanjivanjem broja hospitalizovanih i preminulih, prenosi „Gardijan“.

On je istakao da je virus i dalje taj koji ima kontrolu, posebno s obzirom na porast broja novozaraženih prošle nedelje, nakon šest uzastopnih nedelja pada brojki, naveo je Tanjug.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / Tanjug / RTS / Beta / N1 / TV Prva)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar