a

Bugarska obeležava Nacionalni praznik i 143. godišnjicu oslobođenja

Bugarska danas obeležava Nacionalni praznik i 143. godišnjicu oslobođenja od osmanske vladavine, nizom manifestacija širom zemlje koje su dosta manjeg obima zbog pandemije Kovida-19.

3. marta 1878. godine potpisan je Sanstefanski mirovni ugovor između Rusije i Osmanskog carstva kojim je okončan rusko-turski rat 1877-1878 i vraćena bugarska državnost.

Posle 143 godine od oslobođenja Bugarska je parlamentarna republika sa oko sedam miliona stanovnika, Od 1. januara 2007. godine je članica Evropske unije.

Nizom prigodnih manifestacija Bugari širom sveta obeležavaju 3. mart, a prigodne svečanosti se održavaju u Dimitrovgradu i Bosilegradu.

SREĆAN PRAZNIK SVIM BUGARIMA!

P. Videnov

Foto: DIP Production

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar