a

U Srbiji opet više od 4.000 zaraženih i 16 preminulih

Prisustvo koronavirusa u Srbiji potvrđeno je kod 4.056 njenih stanovnika, a urađeno je 16.175 testova. Od posledica kovida preminulo je 16 osoba, na respiratorima je 161 pacijent, a na bolničkom lečenju su 4.072 osobe.

Do sada je u Srbiji zaraženo 470.941 lice, a preminulo je 4.491, naveo je sajt covid19.rs.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je Srbija daleko od uvođenja vanrednog stanja, jer je to procedura.

„Proaktivno treba raditi, mi smo do sada kasnili oko dve nedelje. Samim tim što nema te operabilnosti da se odmah može reagovati. Mi smo presudili. Medicinski deo je uradio sve što je trebalo. Mi smatramo da su ovako blage mere nedopustive“, rekao je Kon za TV Prva.

Upitan šta će medicinski deo Kriznog štaba tražiti na sledećoj sednici štaba, Kon kaže da neće odustati od onoga šta su i tražili – minimum zatvaranja na sedam dana, iako je svima jasno da bi trebalo tako da bude, preneo je Tanjug.

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po broju novozaraženih koronavirusom na sto hiljada državljana, rekao je direktor kancelarije Svetske zdrvstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša, prenela je Beta napis iz Politike.

Ivanuša je ocenio da se treba podsetiti značaja pridržavanja mera, jer je situacija u Srbiji ozbiljna.

Pored uspeha u vakcinaciji, treba imati u vidu da je broj onih koji se još nisu vakcinisali i dalje veliki i oni i dalje mogu da se zaraze i da prenesu virus, naveo je Ivanuša.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Vlade, obavljeno 1.501.917 vakcinacija. Od tog broja, dato je 530.863 druge doze vakcine.

U međuvremenu zakazana je nova sednica Kriznog štaba, koja će biti održana u petak, javio je Tanjug.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / Tanjug / Beta / N1 / RTS)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar