ZZJZ Vranje: U Pčinjskom okrugu još 135 novozaraženih, u Bosilegradu jedan inficiran

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Vranje, u Pčinjskom okrugu od 455 uzoraka, 135 je pozitivno na koronavirusa. Od ovog broja 79 je iz Vranja, 16 iz Bujanovca, 13 iz Vladičinog Hana, 9 iz Surdulice, po 8 iz Preševa i Trgovišta i jedan iz Bosilegrada.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovana su 154 pacijenta

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 316 pregleda, od čega je 100 broj prvih pregleda. Uzorkovana je krv kod 185 pacijenata i sačinjeno 141 RTG pluća. Urađeno je 11 PCR testova i 144 antigenska testa, od kojih je 61 pozitivan na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 19 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog Centra Vranje hospitalizovana su 154 pacijenta. Od tog broja 146 je pozitivno na koronavirus, isti broj je sa bronhopneumonijom, dok je na kiseoniku 70. Na bolničko lečenje primljeno je 16 pacijenata, dok je otpušteno 18. Trenutno je u kovid bolnicama ZC Vranje 6 slobodnih postelja, obavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 62-1024x683.jpg

Stroža kontrola propisanih mera i veća samodisciplina svih građana

,,Protivepidemijske mere u Vranju se ne poštuju u potpunosti, u šta smo se uverili nakon obilaska nekoliko trgovinskih i ugostiteljskih objekata u gradu”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić, nakon jučerašnjeg sastanka koji je održan na inicijativu premijerke Srbije Ane Brnabić.

,Lokalna samouprava i nadležne inspekcijske službe preduzimaju mere, ali se one moraju intenzivirati, a građani biti odgovorniji. Obići ćemo kovid ambulantu, vakcinalne punktove i Zdravstveni centar i predložiti eventualno nove mere. U slučaju Slađana Antića, koji je revakcinisan vakcinom drugog proizvođača procedura nije do kraja ispoštovana. Ne želim da prejudiciram i javnost će o svemu biti obaveštena nakon sprovedenog nadzora”, istakao je Vekić.

Prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da je najvažnije da se ovaj građanin oseća dobro i osvrnuo se na trenutnu epidemijsku situaciju.

,Činjenica je da imamo povećanje broja zaraženih i da stepen odgovornosti i discipline treba povećati na još viši nivo. Lokalna samouprava preduzima sve potrebne mere, ali neophodno je i da građani shvate ozbiljnost situacije”, kazao je Tiodorović.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković izrazio je zabinutost zbog pogoršanja epidemijske situacije i dodao da će lokalna samouprava u narednom periodu insistirati na poštovanju i strožoj kontroli epidemijskih mera.

,,Učinićemo sve što je u našoj nadležnosti, kako bi predupredili dalje širenje zaraze.  Lično sam se čuo sa Slađanom Antićem i ovakvi nemili događaji se ne smeju ponoviti. Do sada je imunizacijom obuhvaćeno oko 17.000 ljudi”, rekao je gradonačelnik dr Milenković.

Sastanku su prisustvovali i specijalni savetnik u kabinetu premijerke Vukašin Grozdić, predstavnici Batuta i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije.

A. Todorov (izvor: ZZJZ Vranje / vranje.org.rs)

Foto: Darko Anačkov / vranje.org.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar