Skoro 5.900 bolničkih pacijenata i 4.769 zaraženih u Srbiji

U poslednja 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 4.769 zaraženih koronavirusom, dok su od posledica kovida preminule 32 osobe. U bolnicama je 5.899 pacijenata, a na respiratorima 236. Srbija je uradila još 14.474 testa, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Najveći broj novozaraženih 1.309 je u Beogradu, zatim u Nišu 359 i Novom Sadu 243.

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović, ocenio je da najnovija izmena mera nije popuštanje, nego usklađivanje mera sa životom. Ocenio je da trenutno nema prostora za popuštanje od po nekoliko dana.

„Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, bolnički kapaciteti i kovid ambulante su prepunjene. Na putu smo, prema tome, da situaciju ocenimo kao katastrofalnu“, rekao je Tiodorović za TV „Prva“.

Dodao je da je trenutak da se problemom bavimo odlučno, jer je u kovid bolnicama možda i najveći pritisak do sada.

Đaci osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda od danas idu u školu, kao što je to bio slučaj i do sada – u redovnu nastavu, dok će učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola i svi srednjoškolci nastavu pratiti onlajn, navedeno je iz Vlade.

Naime, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da su na portalu eUprava dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje protiv Covid-19.

U saopštenju se navodi da, ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio je svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika putem usluge „Propušten termin za vakcinaciju“ može podneti zahtev za dobijanje novog termina. Pored toga izrađena je i usluga „Potvrda o vakcinaciji“ putem koje vakcinisani građani mogu za sebe i članove porodice poručiti potvrdu o imunizaciji i dobiti je na mejl.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da na oko 2.200.000 datih vakcina protiv koronavirusa, do sada u Srbiji nije zabeležen niti jedan slučaj anafilaktičkog šoka.

On je kazao da je u dosadašnjem toku vakcinacije u Srbiji registrovano oko 600 neželjenih reakcija na vakcinu, prenela je Beta.

U Srbiju je stigla redovna isporuka vakcina „Fajzer-Biontek“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Dopremljen je kontingent od 55.990 doza „Fajzer“ vakcina protiv kovida 19. Vakcine su dopremljene na Institut „Torlak“.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / Beta / RTS / N1)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar