a

Mere ostaju na snazi, u Srbiji 19 preminulih i 1.709 novozaraženih

U Srbiji je od kovida preminulo 19 osoba i zabeleženo je 1.709 pozitivnih na koronavirus. U poslednja 24 časa testirano je 10.638 osoba. U bolnicama je 4.731, a na respiratoru 161 pacijent.

Na konferenciji za novinare posle današnje sednice Kriznog štaba članovi Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović i imunolog Srđa Janković rekli su da postojeće mere do daljnjeg ostaju na snazi. Govoreći o vakcinama dr Janković je rekao da za sada trudnice ne mogu da se vakcinišu, jer nijedna vakcina nije ispitana na toj populaciji.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 803 korisnika i 408 zaposlenih.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović iznela je podatke Studentske poliklinike koji pokazuju da je od 1. septembra do 11. januara potvrđeno više od 1.300 studenata obolelih od kovida.

Ona je na sednici Saveta podsetila da Studentska poliklinika opslužuje sve koji studiraju u Beogradu, ne samo sa Beogradskog univerziteta i navela da je veliki broj studenata nije išao na testiranje, ali i ukazala da se redovno prate i ti podaci.

Ivanka Popović je tekođe istakla značaj vakcinacije i navela da je pod posebnim režimom vakcinacije 1.500 studenata sa Medicinskog fakulteta koji pomažu zdravstvenom sistemu, kao i 150 studenata sa Univerziteta u Beogradu koji imaju neki vid hendikepa, odnosno otežavajućih zdravstvenih okolnosti.

Preko portala eUprava do sada se za vakcinaciju protiv koronavirusa prijavilo 504.000 građana Srbije, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za IT i eUpravu.

Masovna vakcinacija nastavljena je i danas, a na 350 punktova u Srbiji pozvano je da se u toku dana vakciniše 30.466 građana. Nadležni očekuju da će broj vakcinisanih biti veći, jer dolaze i građani koji se nisu prijavili preko eUprave i niko nije vraćen, svi su vakcinisani, prenela je RTS.

Tagovi, Srbija, preminuli, zaraženi, mere, respirator, bolnica, e Uprava, Ivanka Popović, Srđa Janković, Branislav Tiodorović, trudnice, vakcina.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar