Susret ambasadora Bugarske Petka Dojkova sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović

Evropski put Srbije, situacija u regionu i razvoj bilateralnih odnosa bili su tema razgovora ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović sa novoimenovanim ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovom.

Joksimović je posebno istakla značaj razvijenih prijateljskih odnosa sa Bugarskom za ukupni napredak i stabilnost Zapadnog Balkana, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Srbija i nadalje računa na podršku Sofije u procesu evropske integracije naše zemlje, posebno u trenutku kada su prihvaćena načela nove metodologije proširenja koja treba da doprinesu kredibilitetu, dinamici i efikasnosti samih pregovora“, rekla je ona.

Joksimović je istakla da se Srbija aktivno priprema za nastavak pregovora kako u pogledu reformi iz oblasti vladavine prava tako i za klastere 3 – Inkluzivni rast i konkurentnost i 4 – Zeleni dogovor, digitalizacija i infrastrukturno povezivanje.

Naglasila je da bi prvi važan korak nastavka reformisanog pristupnog procesa bilo održavanje političke međuvladine konferencije na visokom nivou do kraja juna tj. portugalskog predsedavanja Savetom EU.

This image has an empty alt attribute; its file name is 205-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 206-1-1024x683.jpg

Dojkov je izjavio da će jedan od zadataka njegovog diplomatskog mandata biti i da prati i pomaže proces evropske integracije Srbije, imajući u vidu principijelnu podršku njegove zemlje politici proširenja EU.

Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi dve zemlje znatno unapređeni i politički i ekonomski i da ih treba negovati i osnaživati, navodi ministarstvo.

„Vlada Bugarske radiće na daljem jačanju dobrosusedskih odnosa, posebno na unapređenju prekogranične saradnje iz Programa Bugarska-Srbija koji u najvećoj meri finansira EU, a koji je podržao veliki broj projekata realizovanih na dobrobit građana sa obe strane granice“, rekao je Dojkov.

Ovakva saradnja doprineće razvoju obe zemlje posebno u oblasti konkurentnosti privrede, turizma, zaštite životne sredine.

Sagovornici su zaključili da će dodatna podrška EU kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan omogućiti da se države kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u Uniji brže izbore sa ekonomskim posledicama pandemije kovid-19.

Ta podrška doprineće i da se približe standardima EU u pogledu društvenog i ekonomskog razvoja.

Izvor, foto i video: mei.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar