Fakultetska nastavna baza u Gornjem Krivodolu i naučni simpozijum u Dimitrovgradu

Staroplaninsko selo Gornji Krivodol u opštini Dimitrovgrad je najistočnije naselje na geografskoj karti Srbije. Do sredine proleća u ovom selu je svega troje žitelja, ali kasnije se broj povećava i selo bude najživlje tokom leta.

U julu i avgustu selo značajno menja i broj stanovnika i starosnu strukturu. Tako je od 2013. godine kada je posredstvom projekta Svetske banke i Globalnog fonda za životnu sredinu renovirana stara napuštena škola. Ovaj objekat su tada mesna zajednica i Opština Dimitrovgrad predale na korišćenje Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. U renoviranje i opremanje 2012. godine je uloženo oko 100 hiljada eura. Time je ova nekadašnja škola sačuvana od propadanja čime je izbegla sudbinu više od 30 drugih školskih objekata na području opštine Dimitrovgrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 51-1-1024x683.jpg
prof. dr Milorad Mirilović

This image has an empty alt attribute; its file name is 52-1-1024x683.jpg
prof. dr Dragiša Trailović

Povodom predstojećeg naučnog simpozijuma i priprema za rad Nastavne baze za planinsko stočarstvo u 2021. godini, u Dimitrovgradu su boravili dekan Fakulteta Veterinarske medicine prof. dr Milorad Mirilović i prof. dr Dragiša Trailović.

Opština Dimitrovgrad je suorganizator skupa koji će biti održan od 25 do 27. juna. Nakon razgovora u opštini, prof. Mirilović i prof. Trailović su dali izjavu za portal FAR.

Primer renovirane škole u Gornjem Krivodolu je dokaz da postoje modeli da se napušteni i još držeći školski objekti stave u funkciju i ipak sačuvaju od propadanja. Vrednost toga je utoliko veća ukoliko i lokalno stanovništvo od toga ima koristi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 53-1-1024x683.jpg

Nastavna baza za planinsko stočarstvo omogućava boravak studenata i stručnog veterinarskog osoblja koje stočarima u okolini pomaže u pogledu zdravstvene zaštite životinja i unapređenja tehnika stočarske proizvodnje. Postojanje jednog takvog univerzitetskog nastavnog programa i predstojeći naučni simpozijum su za jednu malu opštinu poput Dimitrovgrada donekle stvar prestiža. To je za sada i jedina nadgradnja zaboravljene deklaracije Skupštine opštine iz 2012. godine da područje opštine proglasi parkom agrobiodiverziteta.

Produkcija: Internet Portal FAR
2021.

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „I selo se pita – medijska kampanja u funkciji održivog ruralnog razvoja”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad, u okviru javnog poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar