Seoske škole – naše, državne ili ničije

Nakon Drugog svetskog rata svako selo u opštini Dimitrovgrad je imalo svoju školu. Tokom vremena broj stanovnika se smanjivao, a škole zatvarale. Danas, od 40 seoskih škola samo u 3 postoji život i deca u njima. Obnavljanjem krovova nekoliko školskih objekta je vremenom sačuvano. Više od 30 su u lošem stanju ili su u značajnoj meri urušene. Ipak, za neke postoji šansa.

Prema zakonima Republike Srbije, školske zgrade su javna svojina, bez obzira na činjenicu da su neke od njih izgrađene resursima lokalnog stanovništva i na njihovoj zemlji. Decenijama unazad društvo ravnodušno posmatra kako propadaju i nestaju.

Kakva je sudbina starih seoskih škola i da li postoji druga šansa za život opustelih školskih zgrada?

U reportaži učestvuju lokalni žitelji, nekadašnji učenici i učitelji, predstavnici Opštine Dimitrovgrad i Osnovne škole “Hristo Botev”. Službenici Republičke direkcije za imovinu R. Srbije nisu se odazvali pozivu FAR-a.

Produkcija: Internet Portal FAR
2021.

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „I selo se pita – medijska kampanja u funkciji održivog ruralnog razvoja”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad, u okviru javnog poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar