Nagrade 8. izdanja festivala Mister Vorky

Projekcijom nagrađenih filmova, u nedelju, 13. juna u Kulturnom centru „Brana Crnčević” u Rumi, zatvoren je 8. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky. U toku pet festivalskih dana prikazan je 21 kratki film, 120 jednominutnih filmova, kao i prezentacije, razgovori i projekcije u pratećim programima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 250-1024x683.jpg

Nagrada publike pripala je jednominutnom filmu „Leo” autora Moeinija Ruholaminija iz Irana.

This image has an empty alt attribute; its file name is 251-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 252-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 253-1024x683.jpg

Tročlani žiri za jednominutne, koji su činili Maša Nešković, filmska rediteljka iz Beograda, Žarko Ivanov, reditelj i producent iz Skoplja i Ronald Panza, teatrolog i filmolog iz Mostara, dodelio je tri specijalna priznanja ostvarenjima „Mi, ovde” autora Bega Vikarija i Maji Martiareni iz Španije, „Haiku” reditelja Telma Ribeira iz Portugala i “Glava u oblacima” reditelja Leonida Grigurka iz Rusije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 254-1024x683.jpg

Žiri je nagradu za najbolji strani jednominutni film dodelio animiranom filmu „Crna slina i zlatni kvadrati”, rediteljke Irine Rubine iz Nemačke, „koji se veselo poigrava geometrijskim formama i redukovanom paletom boja, da bi jednu inicijalno depresivnu situaciju, posredstvom međuljudskih odnosa, pretvorila u razigranu vrtešku ljubavi i optimizma. Ovaj film takođe ima snažan vizuelni koncept, praćen muzičkim i zvučnim efektima koji u kontapunktu sa slikom, grade jednominutnu odu prijateljstvu.”

This image has an empty alt attribute; its file name is 255-1024x640.jpg

Nagrada za najbolji domaći jednominutni film dodeljena je animiranom filmu „Mali čovek“, reditelja Steva Marovića i Nikole Đeloševića, „koji naizgled jednostavnim tehnikama, bez korišćenja boje, pojednostavljenjem oblika, ali nezaustavljivom maštom autora, izvrsnim osećajem za ritam, kao i sjajnom muzičko – zvučnom podlogom, gradi misteriozno uzbudljivu najavu za animiranu seriju. Izuzetno ekonomično, ova dva autora, uspela su da nas zabrinu za sudbinu „malog čoveka“, tj. sudbine svih nas.”

This image has an empty alt attribute; its file name is 256-1024x640.jpg

Grand Prix za najbolji jednominutni film pripao je animiranom filmu „Ribe”, reditelja Parisa Parksa iz SAD, „koji nas vodi u svet u kome su stvari koje znamo, oslobođene maštom autora, izvrnute i redefinisane tako da grade svet koji ima sopstvene zakonitosti – zakonitosti slobodnih asocijacija autora. Svojim preciznim vizuelnim konceptom i scenarističkom slobodom, Parks nas upoznaje sa svojim specifičnim pogledom, što ovaj film definitivno čini najsnažnijim delom ovog izdanja festivala.”

Odluku o najboljim kratkometražnim filmovima u takmičarskom program „9413”, doneo je Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar iz Beograda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 257-1024x640.jpg

Specijalno priznanje pripalo je austrijsko-kanadskom ostvarenju „Na ivici propasti” autorke Mihaele Gril, „u kojem efektna montažna analiza pokazuje lica žena iz nemog filma – i kad je drama, žene preteruju kao da je kraj sveta. Pored uvida u načine glume nemog filma i fascinaciju ljudskim licem, gledaoci se ipak moraju zapitati: zašto su filmadžije ženama govorili da preteruju u dramatičnim scenama kao da je kraj sveta? Feminizam u trominutnom faund-futidž filmu dolazi kad mu se najmanje nadate.”

This image has an empty alt attribute; its file name is 258-1024x640.jpg

Za najbolji kratki film festivala proglašen je srpski dokumentarni film „Ja sam broj” autora Zorana Tairovića, uz sledeće obrazloženje:

„Vizuelno rafiniran, fragmentaran, emotivno intenzivan i politički angažovan dokumentarac Ja sam broj Zorana Tairovića govori o romskoj porodici Đurđević, ali zapravo govori o siromaštvu i proizvodnji siromaštva kao najgorem nasilju. Tairović aktere u filmu tretira kao subjekte i ravnopravne kreatore filma, daje im glas, daje im moć da podignu glas, da pokažu svoje stanje ali i da pevaju, da se bore i da dobiju jedino što od filma mogu – dostojanstvo. Katica Ruža svojim jednostavnim monolozima uzdiže se do biblijske figure i u njenom liku nalazi se snaga Tairovićevog filma.”

Osnivač i organizator festival Mister Vorky je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, koji neumorno nastavlja svoju misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, u saradnji sa Kulturnim centrom „Brana Crnčević“ i Zavičajnim muzejem. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma.

NFC Vorky Team Ruma

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar