U Beloj Palanci održani “Dani banice” i 11. Sajam starih i umetničkih zanata

U Beloj Palanci prethodnog vikenda održana je jubilarna 15. manifestacija Dani banice i 11. Sajam starih i umetničkih zanata. Iako je zbog situacije sa korona virusom broj takmičara bio ograničen i na danima banice i na sajmu starih zanata posetilaca ni ove godine nije manjkalo, a bilo ih je iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

Ono zbog čega ova manifestacija postoji i napreduje iz godine u godinu jeste kvalitet. Kvalitet kada su u pitanju banice, kvalitet kada je u pitanju kulturno umetnički program ali i celokupna organizacija koja je i ove godine pripala Turističkoj organizaciji Bele Palanke. Iako je TO organizator Dana banice, a NB “Vuk Karadžić” organizator sajma starih i umetničkih zanata suorganizatori su takođe imali pune ruke posla. To su sva javna preduzeća i ustanove privatni i javni sektor, sponzori, ali i državni i regionalni mediji koji su se trudili da i ovogodišnja manifestacija svima ostane u lepom sećanju.

Tokom tri dana trajanja manifestacije predstavilo se 130 takmičara koji su se nadmetali u pripremi najbolje banice, 60 takmičara takmičilo se za jednu od tri prve nagrade na Sajmu starih i umetničkih zanata, mališani su se takmičili na dečijoj olimpijadi, a neki su na radionicama naučili da prave banice. Pored ovih održana je i radionica za izradu veza u okviru sajma starih zanata. I ove godine za sve posetioce kuvali su golubari, lovci, ribolovci i izviđači, a posetioci su mogli da degustiraju jela iz Sirije, Francuske, Slovenije, Mađarske, SAD. Degustirala se džinovska banica ali i džinovska pljeskavica koju su pripremali kuvari iz Leskovca. Bogat kulturno umetnički program koji se u centralnom delu parka Vrelo odvijao u subotu i nedelju doprineo je da manifestacija bude još bolja i posećenija. Sva tri dana trajanja manifestacije održavani su i koncerti tako da su posetioci mogli da uživaju u pesmama i muzici Amadeus benda, Dženana Lončarevića i Dejana Petrovića i Big benda. Proglašenjem pobednika u nedelju je završena manifestacija.

U kategoriji kreativna banica treće mesto je osvojio Sandre Temelkovski iz Severne Makedonije, drugo mesto Jasmina Stojanović iz Pirota, dok je prvo mesto pripalo Mariji Petković iz Ražnja koja je inače prvi put učestvovala na Danima banice.

U kategoriji integralna banica treće mesto je osvojila Valentina Vukadinović iz Staničenja, drugo mesto je pripalo je Mariji Mišić Marković, dok je prvo mesto osvojila Julija Veljić iz Niša. Veljićeva je pohvalila celokupnu organizaciju Dana banice i izrazila želju da i naredne godine bude jedna od učesnica:

U kategoriji slatka banice treće mesto pripalo je Angelini Nikolić iz Bele Palanke, drugo mesto Dragani Filipović iz Niša, a prvu nagradu u ovoj kategoriji dobila je belopalančanka Silvana Tenkeš.

Pobednica Dana banice u slanoj kategoriji je Ljiljana Ćirić iz Bele Palanke. Drugo mesto pripalo je Ljiljani Nikolić, takođe iz Bele Palanke dok je treće mesto osvojila Danijela Živković, takođe belopalančanka.

U takmičenju Najbolji među najboljima njih dvadesetoro se takmičilo. Reč je o takmičenju koje je okupilo pobednike svih prethodnih manifestacija. Dragana Milošević pobednica je ovog takmičenja:

I ove godine je organizovana dečja olimpijada na kojoj su se deca takmičila u izradi banice. U ovom takmičenju dodeljene su specijalne nagrade koje su otišle u ruke Ive Igić, Teodora Ličića, Nađe Pančić i Anđele Anđelković. Treće mesto mesto osvojio je Veljko Stevanović, drugo Mina Kostić a prvo Mateja Stanojević.

Na Sajmu starih i umetničkih zanata dodeljene su nagrade u kategoriji najbolja tehnička izrada, kreativnost i autentičnost i stari zanat u novom ruhu. U kategoriji najbolja tehnička izrada treće mesto osvojila je Maja ćirić iz Niša, drugo mesto Dragan Mančić iz Pirota dok je prvo mesto pripalo Draginji Popoadić iz Niša.

U kategoriji kreativnost i autentičnost treće mesto osvojila je Danijela Ćirić iz Zaječara, drugo Radoslav Ćirić iz Kruševca a prvo mesto je pripalo Ljubinki Stanišić iz Niš.

U kategoriji stari zanat u novom ruhu treće mesto je osvojila Radica Petrović iz bora, drugo Ljiljana Mitić iz Niša, dok je prvo mesto pripalo Danijeli Pejić iz Bele Palanke.

Predsednica žirija Dobrila Šaula Mijailović pohvalila je ovogodišnje takmičare za koje kaže da su bili veoma kreativni i inovativni, da je bilo puno mladih koji su takmičili u izradi banice što je dobro za budućnost manifestacije. Mijailović kaže za manifestaciju Dani banice da je među prve tri najbolje manifestacije u Srbiji i pohvalila je organizatore koji su uvek dobri domaćini i spremni za dobronamerne savete.

Promoter Dana banice i ove godine bio je Nenad Gladić Lepi Brka koji je radio sa decom na radionicama kao i na dečjoj olimpijadi. Gladić uvek rado dolazi u Belu Palanku i kako sam reče, svoj odmor usklađuje upravo sa terminom održavanja Dana banice.

Jedan od članova žirija na Danima banice bio je Đorđe Kostić koji je dao savet budućnom takmičara na koji način da umese banicu kako bi ona bila dobra. Kostić je istakao da je ovo jedna od retkih gastro turističkih manifestacija koja je zadržala osnovno formu, a to je negovanje tradicije i kulture ovog kraja.Opština Bela Palanka odavno je porepznala značaj organizovanja jedne ovakve manifestacije koja okupi veliki broj ljudi i od koje koristi imaju svi Belopalanačani. Ovo je bila prilika da ugostitelji, preduzetnici, zanatlije, takmičari dobro zarade a istivremeno da se Bela Palanka promoviše.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković najavio je još veća ulaganja u turizam i promociju Bele Palanke. Nimalo lak zadatak za organizatore Dana banice i Sajma starih zanata TO Bele Palanke i Narodne biblioteke Vuk Karadžić. Bilo je puno izazova, ali sudeći po reakcijama i učesnika i posetilaca, i ovoga puta svoj posao su dobro obavili. Za nama je još jedna uspešno održana manifestacija. Iako je park Vrelo prethodnog vikenda bio pun gostiju celokupna manifestacije protekla je bez ijednog incidenta, a organizatori su se potrudili da protivepidemijske mere budu ispoštovane. Brojni gosti, učesnici i posetioci otišli su zadovoljni iz Bele Palanke i potvrdili da je manifestacija Dani banice s pravom nazvana najvećom manifestacijom na jugu Srbije.

Pokrovitelji manifestacije Dani banice su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i opština Bela Palanka.

Aleksandra Mladenović, PR manifestacije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar