VIDEO: Za Dragana Sremčevića Kemu nema „frke“ ni posle prestanka aktivnog bavljenja sportom

Dragan Sremčević je u životu sakupljao prijatelje, nadimke i uspehe. Rođen je 1962. godine u Mirijevu, tada tek selu kraj Beograda, gde su po nikad do kraja proverenoj legendi u to vreme uspevali jedino grožđe, kukuruz, bostan i mangupi. Rođen je kao slabovid i to što nije postao mangup, nije „kriv“ hendikep, nego su zaslužni strogi otac, ne mnogo bogata, ali složna porodica i rano saznanje da se uspeh može zaraditi jedino radom.

Vođen time bio je jako uspešan u svom poslu telefoniste u „Jubmes“ banci, gde je ostao upamćen kao čovek koji je gotovo sve mogao da uradi i gde je zaradio nadimak Frki, pošto je uvek govorio da nema frke i da će biti sve sređeno.

Takav je bio i u golbalu, gde ga pamte kao Kemu, a takav je i u porodici koja ga oslovljava i imenom i nadimcima i gde se od prvog susreta oseća iskrena srdačnost, staloženost i sloga verovatno poneta iz nekadašnjeg Mirijeva, primarne porodice i okruženja u kome je odrastao.

Dragan Sremčević je nosilac dve medalje sa Parolimpiskih igara, četiri sa evropskih šampionata u golbalu i dve sa svetskih prvenstava. Bavio se i dizanjem tegova, džudoom, fudbalom i nije mu bio stran ni jedan sport. Dva puta je proglašavan za najboljeg sportistu sa invaliditetom nekadašnje Jugoslavije, dva puta je bio najbolji golbalista na Parolimpijadama i dva puta na svetskim prvenstvima.

Nosilac je nacionalne penzije i sa porodicom živi u beogradskom naselju Žarkovo. Za trenutne zdravstevene probleme koje ima kaže: Nema „frke“ i to će se rešiti, ako je sreće, odlučnosti i upornosti.

Produkcija: Internet Portal FAR
2021.

Projekat “Paraolimpijci u godini korone” je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar