VIDEO: OŠ “Hristo Botev” realizuje projekat “Mladi učenici prihvataju socijalnu inkluziju i socijalno uključivanje”

Osnovna škola “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada uključena je u realizaciju projekta iz Erasmus plus programa koji nosi naziv “Mladi učenici prihvataju socijalnu inkluziju i socijalno uključivanje”. Nosilac projekta je fondacija “Prosveta” iz Sofije, Republika Bugarska.

This image has an empty alt attribute; its file name is 177-1024x683.jpg

Direktorka osnovne škole “Hristo Botev” Katarina Simeonov je istakla da je veoma zadovoljna što je dimitrovgradska osnovna škola uključena u Erasmus projekat.

“Godinama smo želeli da pristupimo nekim evropskim projektima koji se tiču unapređivanja procesa obrazovanja, inicijativnosti, mobilnosti i razmene dobrih praksi u školama. Mi smo pre dve godine bili pozvani od strane Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Bugarske na konferenciju u Plovdivu koja se ticala različitosti i utisak koji smo tamo ostavili doprineo je da budemo pozvani i uključeni u ovaj projekat. Veoma sam zadovoljna što će naši nastavnici koji dobro vladaju engleskim jezikom biti i prevodioci i raditi revizije i evaluaciju samih radionica i ujedno doprineti da kroz iskustvo škole u tom neformalnom obrazovanju, odnosno u radioničarskom načinu rada sa učenicima unapredimo materijale koje su pripremili naši saradnici iz Bugarske, Grčke i Portugalije. U pitanju su sve nevladine organizacije, osim naše škole koja je državna škola. Veoma smo zadovoljni i zbog toga što je tema ovog projekta “Uključivanje mlađih učenika u socijalnu inkluziju i socijalno uključivanje” i mislim da je zaista važno da se od najranijeg uzrasta deca uključuju u to da teže da doprinesu boljitku svoje zajednice i upravo to je i cilj projekta. Projekat ima tri modula, naši nastavnici su se već uključili vrlo neposredno putem obuke za realizaciju projekta, putem učešća u prevođenju materijala i mislim da imamo ekipu koja garantuje da će i ovaj projekat osnovna škola završiti sa uspehom.” – naglasila je direktorka škole.

This image has an empty alt attribute; its file name is 178-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 179-1024x683.jpg

Monika Vasov Jovanović, nastavnica engleskog jezika je u izjavi za medije istakla da je obuka za projekat realizovana onlajn i da je prilično zadovoljna kako je sve proteklo.

“Imale smo priliku da na jedan zabavan i nadasve koristan način razmenimo mišljenja i iskustva sa kolegama iz Bugarske, Grčke i Portugala. Dosta smo toga naučile i sada je redno da teoriju primenimo u praksi. Imamo ukupno 36 radionica koje su spakovane u tri modula i ta tri modula nose naziv ljudska prava – dečija prava, različitost i socijalna inkluzija i aktivno građanstvo i društveno učešće. Radionice su jako zanimljive, a i ujedno jako važne zato što se tu pominju teme kao što su zabrana diskriminacije, borba za zaštitu ljudskih prava, borba za zaštitu životinja. Smatramo da decu trebamo bolje da upoznamo sa tim i nadamo se uspehu i da ćemo iz ove priče svi izaći veoma zadovoljni” – rekla je nastavnica engleskog jezika.

Opširnije u video zapisu.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj i montaža: Stefan Pavić
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
mart 2021

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar