Izložba ruskog umetnika Anatolija Ivakina u dimitrovgradskoj galeriji

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba slika ruskog umetnika Anatolija Ivakina. Na otvaranju su govorili Lana Đurov, kustos galerije i Todor Gančev, Anatolijev prijatelj.

Todor Gančev je istakao da je Anatolija upoznao 1988. godine kada je on radio kao zamenik direktora u jednom velikom kombinatu u Toboljsku, jednom od najlepših gradova u Sibiru i dodao da od tada datira njihovo prijateljstvo.

“Pošto znam kako on radi meni je bila želja da ja njega dovedem ovde. Pregovore smo počeli još pre tri godine. Najpre smo sa tadašnjim upravnikom galerije Zoranom Andonovim razgovarali da njega dovedemo na koloniju Poganovski manastir, ali se nije sve uklopilo kako treba. Ali evo sada smo uspeli da ga dovedemo da izlaže svoje radove u Dimitrovgradu” – kazao je Gančev.

U izjavi za FAR, Ivakin je rekao da je učestvovao na više od 50 likovnih kolonija širom Srbije i dodao da je drugi put u Dimitrovgradu gde, kako ističe, ima dosta prijatelja. Poseban utisak na njega je ostavila dimitrovgradska galerija, ali i sam grad. Naveo je da je ove godine imao dve samostalne izložbe u Temerinu i Bačkoj Palanci. Naglasio je da je zadovoljan što izlaže svoje slike u Dimitrovgradu, jer za jednog slikara je, kako kaže, važno da njegove slike vidi što više ljudi.

Anatolij Ivakin je rođen 1950. godine u gradu Korkino, Južni Ural. U periodu od 1967. do 1974. godine studirao je i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u gradu Sverdlovsku gde je nakon toga dve godine radio kao predavač na tom fakultetu. Od 2009. godine do danas je slobodni umetnik, a od 2015. godine je stalno nastanjen u Beogradu i bavi se slikarstvom i grafikom. Učesnik je u preko 50 slikarskih kolonija u Srbiji i drugim zemljama u regionu. Imao je samostalne izložbe u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, Kanjiži, Topoli, a učestvovao je i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama širom zemlje. Od 2011. godine je stalni član projekta Mirjane Stojanovič – “Srbija sa palete ruskih umetnika” i redovnih godišnjih izložbi u Ambasadi Srbije u Moskvi.

Ljubitelji likovne umetnosti izložbu Anatolija Ivakina mogu pogledati do kraja novembra.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar