Otvaranje planinarske sezone za 2022. godinu: Uspon od Niške Banje do Crnog kamena

Impresivno je Planinarsko društvo „Preslap“ otpočelo planinarsku sezonu za 2022. godinu. Prva zvanična akcija održana je u nedelju, 16. januara, a odredište je bio vrh Crni kamen, visok 867 metara, na Suvoj planini, prvi značajniji vrh na glavnom grebenu Suve planine, kada se „potkovica“ Suve planine posmatra iz pravca Niša i Niške Banje. I već na prvoj akciji Planinarskog društva „Preslap“ okupilo se sedamdesetak planinarki i planinara.

Planinarsko društvo „Preslap“ poznato je po organizaciji masovnih planinarskih uspona i manifestacija, ali i po čestom organizovanju lokalnih akcija i snažnom promovisanju odredišta i prirodnih lepota u okolini Niša.

Već par godina unazad, Planinarsko društvo „Preslap“ svoju prvu akciju upravo organizuje na trasi od Niške Banje do Crnog kamena. Ovo je i jedna od najlepših i najpristupačnijih planinaskih trasa u okolini Niša, koja je dostupna preko cele godine i ovde mogu planinariti i oni najiskusniji, ali i početnici, deca, građani, rekreativci…Nevezano za zvanične akcije Planinarskog društva „Preslap“ ili nekog drugog planinarskog sportskog udruženja, preporuka je građanima Niša, turistima, gostima Niške Banje da svakako odvoje par sati i lagano se popnu do Crnog kamena i istom stazom se vrate u Nišku Banju.

Staza od Niške Banje do vrha Crni kamen predstavlja i potencijal za razvoj turizma i aktivnog odmora u Nišu i Niškoj Banji. U okviru svog programa planinarsko-rekreativno-edukativnih akcija, koje podržavaju Grad Niš i Gradska opština Niška Banja, predviđeno je da Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje uspon na Crni kamen 28. avgusta ove godine, uz kulturne i edukativne sadržaje u Niškoj Banji.

Uspon na Crni kamen, održan 16. januara, obeležili su zimska idila i izvanredno druženje učesnika. Svi do jednog, uspeli su i da izađu na Crni kamen, koji je od polaznog mesta u centru Niške Banje, kod fontane, udaljen oko 6 kilometara. Prvi deo trase vodi „stazama zdravlja“, neposredno iznad fontane, a onda staza ulazi u stoletnu šumu i vijuga, sve do vidikovca Koritnjak, gde se nalazi i poletno mesto za paraglajdere. Jarko sunce, plavo nebo i sneg pružali su izvanredne kompozicije i kontraste. Sa ovog vidikovca, panoramski, kao na dlanu, videli su se i Niška Banja i Niš.

Dalje je trasa vodila kroz šumu, pored starog sela Koritnjak, deonicom na kojoj se gotovo i ne oseti uspon. Planinari su često zastajali kraj grana i drveća, prekrivenim snegom, a kroz granje listopadnog drveća, koje u ovo doba godine lišća nema, probijalo se sunce. Sneg je škripao pod cipelama planinara. Smeh, šala i pesma ulepšali su prijatno nedeljno prepodne u netaknutoj prirodi.

Potpuni osećaj opuštenosti, čistoće, kao da su planinari bili i vremenski i prostorno jako udaljeni od velikog grada, a u stvari, sve ovo odvijalo se na samo par kilometara od Niša.

Do vrha Crni kamen, družina je izašla za nešto više od tri sata laganog hoda. Sa fantastičnog vidikovca kakav Crni kamen jeste, odlično su se videli oblast Zaplanje, varoš Gadžin Han, planina Seličevica, planina Babička gora…Najimpresivnije, svakako, i za svako divljenje, bilo je gledati sa Crnog kamena najistaknutije i najpoznatije vrhove Suve planine, na njenoj „niškoj potkovici“ – Mosor, Sokolov kamen i Trem.

Ostaje samo da poželimo da je ovakvih predivnih dana na planini sve više, da mnogo novih lica, novih planinara, zavoli odlaske u prirodu i uspone na planinske vrhove.

Miroslav Dokman

Foto. Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar