Akcija pojačane kontrole saobraćaja, u četvrtak „Speed Marathon“

U periodu od 21. do 27. marta pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja, saopštava MUP.

Navodi se da je akcija usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila i obavlja se u 30 evropskih zemalјa koje su članice ROADPOL-a, odnosno Mreže saobraćajnih policija Evrope.

Kako je najavljeno, u četvrtak, 24. marta realizovaće se takozvani „Speed Marathon“. To podrazumeva da će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno u trajanju od 24 časa.

Tokom trajanja akcije saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja kao što su ručni radari, radari u sistemima video nadzora i uređaji za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije, takozvani „presretači“. Na auto-putevima će biti merena i prosečna brzina kretanja vozila, a u cilјu zaštite bezbednosti pešaka brzina će biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

Pored toga, svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavlјanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvolјenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Prema informacijama MUP-a, na putevima u Srbiji u prva dva meseca ove godine dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javlјala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta. U tom periodu saobraćajna policija je sankcionisala oko 65.000 vozača zbog prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine, stoji u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

P. Videnov (izvor: mup.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar