PU Pirot: Ne spaljujte travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru

Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima, navodi se u saopštenju.

Takođe podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

Tokom vikenda na području Policijske uprave u Pirotu evidentirano je 18 požara na otvorenom, protiv petorice muškaraca će biti podnete prekršajne prijave jer su izazvali požar na otvorenom, dok se intenzivno radi na otkrivanju ostalih.

Podsećaju da je potrebno da ukoliko dođe do požara što pre obaveste vatrogasnu spasilačku jedinicu na broj 193, a ukoliko je manjeg intenziteta građani mogu sami da pokušaju da ga ugase, ali nikako po cenu svoje bezbednosti.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za građane su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

Odeljenje za vanredne situacije saopštava da će u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor: PU Pirot

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar