I pored apela nadležnih službi i vatrogasaca da građani ne pale vatru na otvorenom prostoru, u dane vikenda, tačnije u subotu 19. februara, u rejonu Zabrđa u opštini Dimitrograd, evidentirana su dva veća požara.

Kako FAR saznaje, vatra je gorela na potezu između sela Prtopopinci i Mojinci, a buktinja je zahvatila površinu od oko 30 hektara. Izbio je požar na otvorenom i u ataru sela Smilovci, ali manjih razmera. Povređenih na sreću nije bilo. U požarima je gorela suva trava i nisko rastinje, a pričinjena je i materijalna šteta.

Blagovremeno su reagovali vatrogasci koji su sprečili širenje vatre, a snimatelj FAR-a zabeležio je požar između sela Prtopopinci i Mojinci.

Odgovornost je i ovoga puta na građanima, koji nekontrolisano pale vatru na njivama, a toplije vreme i vetar bili su glavni saveznici neodgovornim ljudima koji na taj način uništavaju životnu sredinu.

Zato apal svim građanima – Čuvajte prirodu i prostor na kome boravite jer time čuvate i sebe i našu planetu!

I ne zaboravite da iskoristite lepše vreme pred kraj grejne sezone i očistite dimnjake na stambenim objektima, uz podatak da su tokom prethodnog perioda dimitrovgradski vatrogasci više puta intervenisali upravo zbog požara na dimnjaku, što je prouzrovalo znatnu materijalnu štetu.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar