Počela probna državna matura

Učenici koji završavaju srednjoškolsko obazovanje u Srbiji rade probnu državnu maturu od danas do 8. aprila. Prema rečima Miloša Blagojevića iz Ministarstva prosvete cilj je da se ispitaju znanje, veštine i kompetencije koje su učenici stekli u srednjem obrazovanju.

Blagojević kaže da žele da izmere i uporede znanje učenika nakon završetka srednjih škola sa njihovim ocenama, da vide kakav je kvalitet znanja koje imaju nakon srednjoškolskog obrazovanja i da nakon toga iskoriste dobijene rezultate – kako za unapređenje samog procesa ocenjivanja tako i procesa rada sa tim učenicima.

Probna državna matura počela je danas testom iz maternjeg jezika, odnosno srpskog jezika i književnosti, koji će polagati svi učenici četvorogodišnjih profila.

U sredu sledi test iz matematike, osim za učenike koji su matematiku učili jednu ili dve godine.

“Treći ispit je za gimnazijalce opšteobrazovni predmet, mogli su da biraju sa liste sedam ponuđenih – istorija, geografija, biologija, hemija, fizika, strani jezik i u petak imamo stručni test, koji polažu učenici srednjih stručnih škola”, napomenuo je Blagojević.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar