Zorana Mihajlović: Gasna interkonekcija sa Bugarskom najvažniji projekat

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Sofiji da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritet za Srbiju jer ćemo završetkom tog projekta dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana.

Mihajlović je, zajedno sa ministrom za energetiku Bugarske Aleksandrom Nikolovim, prisustvovala potpisivanju ugovora između „Bulgartransgasa“ i „DZZD internacional gasa“ za projektovanje, isporuku potrebnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u rad interkonekcije na bugarskoj teritoriji.

To je za nas najvažniji projekat. Radovi na našoj strani počeli su u januaru, a danas je potpisan ugovor za radove na bugarskoj strani, čime će biti ubrzana izgradnja interkonekcije i sve će biti završeno do septembra naredne godine, izjavila je ona.

Mihajlović je u Sofiji učestvovala na sastanku „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“, zajedno sa ministrima energetike Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije, Ukrajine, Azerbejdžana i Turske, kao i sa predstavnicima Evropske komisije i Energetske zajednice.

Razgovarala sam sa zamenikom turskog ministra energetike o slobodnim kapacitetima za nas u Turskom toku, kao i sa azerbejdžanskim ministrom i o snabdevanju gasom iz ove zemlje, ali i o razvoju novih tehnologija, pre svega kada je reč o vodoniku, prenela je ona.

Na sastanku smo razgovarali o punjenju skladišta pre početka zimske sezone i ubrzanju dekarbonizacije energetskog sektora, kao i o potrebi za zajedničkim reagovanjem u slučaju dodatnih poremećaja, saradnji i solidarnosti, rekla je potpredsednica Vlade.

Više dobavljača i zajedničke rezerve gasa ključni za energetsku bezbednost

Mihajlović je izjavila da su diverzifikacija u gasnom sektoru i rad na zajedničkim strateškim rezervama ovog energenta ključni za regionalnu bezbednost i da je za Srbiju prioritet završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom.

Mihajlović, koja je u Sofiji učestvovala na ministarskom sastanku „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“, navela je da su različiti putevi nabavke i dobavljači gasa i nafte jedini način da jedna država bude stabilna.

Kada je jedna država nestabilna, onda to utiče i na čitav region, rekla je ona, dodavši da je ovaj sastanak osnova za sve odluke koje ćemo kao region donositi, u saradnji sa Evropskom komisijom i Sekretarijatom Energetske zajednice, uključujući koordinisano sprovođenje planova, zajedničku kupovinu i skladištenje, kao i dalju izgradnju interkonekcija.

Suština je da razgovaramo o zajedničkim strateškim rezervama gasa i o tome da zajedno nabavljamo gas u budućnosti i da vidimo koje interkonekcije su nam potrebne, rekla je potpredsednica Vlade, uz napomenu da je na ovom sastanku bilo reči i o električnoj energiji, zelenoj agendi, novim kapacitetima, o svemu što može da obezbedi energetsku, a samim tim i ekonomsku stabilnost.

Diverzifikacija pravaca i snabdevača, povećanje rezervi i investicioni planovi ključni su za energetsku, ali i nacionalnu bezbednost svih zemalja regiona. Pored interkonektora Niš–Dimitrovgrad, želimo da se povežemo i sa Severnom Makedonijom i Rumunijom i o tome ćemo razgovarati, rekla je ona.

Mihajlović je ocenila da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona, kao i da je cilj Srbije da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da budemo energetski bezbedni.

Krajnje je vreme, kako je dodala, da učinimo sve što možemo kako bismo imali više dobavljača, jer je to jedini način da budemo bezbedniji. Znamo šta znače ratovi i kriza i zato je posebno važno da nastupimo zajedno i obezbedimo dovoljne količine energije.

Povećanje energetske bezbednosti i diverzifikacija u mnogim zemljama Evrope trebalo je da se dese ranije, a ne da čekamo krizu i shvatimo koliko je loše zavisiti od jednog dobavljača, istakla je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da je Regionalna radna grupa deo Platforme EU za kupovinu energije i predlozi će biti deo pripremnih scenarija Evropske komisije za sprovođenje zajedničkog plana za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju (REPowerEU), koji će biti predstavljen sredinom maja.

Važno je da ovaj sastanak pošalje i poruku soliradnosti i zajedništva jer su neke stvari iznad politike. Ovde su i zemlje članice EU, predstavnici Evropske komisije, Energetske zajednice, ali i drugih država koje nisu u EU, ali su važne za čitav lanac snabdevanja, kao što je Azerbejdžan, ili država koje su u procesu pridruženja poput naše zemlje i Severne Makedonije, poručila je ona.

Na ministarskom sastanku u Sofiji su, pored Srbije i domaćina Bugarske, učestvovali i Rumunija, Severna Makedonija, Grčka, Ukrajina, Turska i Azerbejdžan, kao i direktorka Direktorata Evropske komisije za energetiku Dita Jul Jorgensen i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar