Mihajlović: Izgradnja gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad strateški važna za Srbiju i region

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima konzorcijuma kompanija koje su angažovane na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska o dinamici radova i pronalaženju rešenja u vezi sa problemima u nabavkama nastalim zbog situacije u Ukrajini i krize na tržištu.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad strateški važan za Srbiju i energetsku bezbednost i predstavlja osnovu buduće diverzifikacije snabdevača, čime i Srbija i region dobijaju veću sigurnost u gasnom sektoru, stoji na sajtu Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, kriza u Ukrajini utiče na svetska tržišta, dostupnost sirovina i materijala i Ministarstvo je tu da pomogne u prevazilaženju problema, imajući u vidu to da naredne godine svi radovi treba da budu završeni. S obzirom na to da se projekat finansira i sredstvima EU, a u njemu učestvuje i Bugarska, značaj gasne interkonekcije je i regionalni, objasnila je ona.

Predstavnici konzorcijuma su istakli da zbog nedostatka čelika na tržištu postoji mogućnost kašnjenja izvođenja radova, s obzirom na činjenicu da zbog krize u Ukrajini ne postoji nijedna kompanija koja može da ponudi i isporuči potreban materijal.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija i JP „Srbijagas“, dogovoreno je da se ubrzaju sve procedure i razmotre alternativna rešenja, ali bez promene ugovora, sapšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar