FAR najoštrije osuđuje brutalan fizički napad na ekipu Bugarske nacionalne televizije u Srbiji

Internet Portal FAR i FAR TV iz Dimitrovgrada, kao i njihov osnivač Udruženja građana “Emblema”, najoštrije osuđuju brutalan fizički napad na novinarsko-snimateljsku ekipu Bugarske nacionalne televizije (BNT) i ekološke aktiviste iz Srbije i Bugarske, koji se 14. juna dogodio u okolini Bosilegrada, u blizini rudnika “Podvirovi” u selu Karamanica.

Izvršavajući svoj radni zadatak uz urednu akreditaciju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ekipa emisije “Tragovi ostaju” BNT-a, koja se bavi istraživačkim novinarstvom i društveno važnim temama, došla je u Srbiju, kako bi u opštini Bosilegrad snimila priču o zagađenju životne sredine u pograničnom području. Međutim, u blizini rudnika napadnuta je kamenicama od strane direktora firme “Bosil metal”, šefa obezbeđenja rudnika i radnika, čime im je bila ugrožena lična bezbednost, ali i njihovi životi i zdravlje.

FAR izražava zabrinutost zbog sve učestalijih fizičkih napada i pretnji na novinare i medijske radnike u zemlji i regionu, te ovom prilikom poziva nadležne organe da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ovaj i sve druge napade na novinare i medijske radnike tretira kao prioritetne i da preduzmu sve neophodne radnje kako bi vinovnici ovakvih nedela bili adekvatno kažnjeni.

Fizička bezbednost novinara je osnovni preduslov za slobodu medija i javne reči, a sve demokratske države su dužne da to osiguraju. Stoga naglašavamo da se svim novinarima i medijskim radnicima omogući da svoj častan i težak posao obavljaju profesionalno, nesmetano i slobodno i da tom prilikom njihova lična bezbednost, ali i profesionalni integritet ni u jednom trenutku ne smeju biti ugroženi.

Kolegama iz BNT-a pružamo apsolutnu podšku da ih ovaj nemili događaj ne pokoleba i da nastave svoj put ka objektivnoj i profesionalnoj žurnalistici.

Petar Videnov, odgovorni urednik Internet Portala FAR, FAR TV-a i dečjeg časopisa FARČE

Slaviša Milanov, predsednik Udruženja građana “Emblema”

Novinarsko-tehnička ekipa FAR-a

U Dimitrovgradu
15. jun 2022. godine

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar