Prioritet i ove školske godine bezbednost dece u digitalnom okruženju

Čestitajući prosvetnim radnicima, učenicima i roditeljima početak nove školske godine, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je istakla da bezbednost dece na internetu ostaje jedan od prioriteta.

Matić je naglasila da pored brojnih prednosti koje pruža, digitalno okruženje može ugroziti prava dece na dostojanstveno, zdravo i sigurno odrastanje, a rizici mogu imati nesagledive posledice. Prema njenim rečima, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu će, kao i do sada, preduzimati sve mere u cilju poboljšanja postojećih principa zaštite kako bi promovisali i zaštitili dečja prava u digitalnom okruženju.

Dodala je da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu od početka rada do avgusta ove godine kontaktirao sa 18.397 dece, 5.614 roditelja, 441 učitelja i nastavnika, 150 zdravstvenih radnika, održao 483 prezentacije, devet vebinara za učitelje, tri vebinara za roditelje, posetio 182 škole, 27 domova zdravlja i deset sportskih kampova.

Matić je pozvala decu, roditelje i nastavnike da svaku zloupotrebu fotografija, nasilničku komunikaciju, ucene, pretnje, lažne profile i druge vrste ugrožavanja bezbednosti dece u digitalnim okruženju prijave Nacionalnom kontakt centru na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar