Srbija i Bugarska potpisale Sporazum o saradnji o održavanju plovnog puta Dunava

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ambasador Bugarske u Srbiji Petko Dojkov, u ime Ministarstva transporta i komunikacija Republike Bugarske, potpisali su u Vladi Srbije Sporazum o saradnji o tehničkom održavanju plovnog puta Dunava.


Momirović je nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma rekao da su se stekli uslovi da Srbija i Bugarska zajedničkim snagama sprovedu interventne bagerske radove i u uslovima ekstremno niskog vodostaja omoguće plovnost Dunava koji predstavlja koridor od najvećeg značaja i time pomognu ekonomiju, ne samo naše dve zemlje, već i svih dunavskih zemalja, stoji na sajtu Vlade.

“Radovi koji će se vrlo brzo izvesti u Bugarskoj od nemerljivog su značaja za našu zemlju, našu ekonomiju i za našu energetsku stabilnost jer nam je zbog niskog vodostaja trenutno blokirano više od milion tona uglja, više od 400 hiljada tona žitarica, kao i proizvodi za našu čeličnu i hemijsku industriju”, naveo je Momirović.


Ministar je dodao da je ovo samo jedan u nizu projekata koje radimo sa Bugarskom, kao i da su nedavno dogovoreni zajednički projekti koji se pre svega odnose na železničku infrastrukturu, na izgradnju intermodelarnog terminala u Dimitrovgradu i da postoji velika posvećenost realizaciji ovih projekata.


Ambasador Bugarske Petko Dojkov izrazio je zahvalnost ministru Momiroviću na  razumevanju i konstruktivnom dijalogu u bilateralnim odnosima između Bugarske i Srbije.

“Bugarska visoko ceni mogućnost produAbljivanja saradnje proširenjem bilateralne pravne osnove uz posvećenost održavanju reke Dunav i pozdravlja zajednički rad dve države na obezbeđivanju nesmetanog transporta i snabdevanja duž reke Dunav, koji je važan evropski plovni put i deo glavnog transevropskog transportnog koridora Rajna-Dunav”, rekao je ambasador Dojkov.

Potpisanim dokumentom predviđena je saradnja na tehničkom održavanju ključnih za sektor prevoza robe na plovnom putu Dunava, na deonici između 610 i 375 kilometara reke, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Foto: mgsi.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar