Opština Dimitrovgrad promovisala projekat odvajanja kućnog otpada “O-DVA-JA-MO”

Povodom predstavljanja projekta odvajanja kućnog otpada “O-DVA-JA-MO”, na platou ispred Centra za kulturu u Dimitrovgradu odžana je prigodna svečanost.

Zamenik predsednika opštine Zoran Gerov je u svom obraćanju prisutnima istakao da Dimitrovgrad ima određeno iskustva u vezi odvajanja otpada, koji se može prerađivati, ali ne na ovako organizovan način i ne sa ovakvom infrastrukturom.

“Danas formalno obeležavamo početak ovog projekta. Želim da napomenem da smo dobili opremu vrednu skoro 200.000 evra. Opština Dimitrovgrad učestvuje sa 15% u realizaciji pomenutog projekta za čije sprovođenje smo dobili kamion smećar, kontejnere koji će biti raspoređeni u gradskom području i specijalne kante koje će biti raspoređene u mesnim zajednicama i u rubnom delu grada. Pored opšteg interesa očuvanja zdrave životne sredine, postoji još jedan praktičan razlog, a to je da odvajanjem otpada smanjujemo količinu koju deponujemo na Regionalnoj deponiji Pirot, smanjujemo izdatke koje ćemo plaćati deponiji, a kada Javno preduzeće ima manje troškove ređe će se pojavljivati razlozi za povećanje cena deponovanja smeća” – kazao je Gerov.

Direktor Javnog preduzeća “Komunalac” Saša Aleksov je rekao da je u naredne 2 godine potrebno da se procenat reciklaže uveća sa 2% na 15% i dodaje da taj procenat u Evropskoj uniji iznosi oko 50%.

“U narednih mesec dana krenućemo sa postavljanjem plavih i žutih kontejnera u urbanoj gradskoj zoni, a individualna domaćinstva dobiće kante plave boje za odvajanje raciklabilnog otpada na kojima će jasno pisati kakav otpad i na koji način ga treba odlagati. Cilj projekta je pravilno odlaganje kućnog otpada i smanjenje njegove količine koja se deponuje. Samim tim, smanjićemo količinu otpada koji se deponuje, a korisnici komunalnih usluga će ostvarivati određene benefite u izmirivanju komunalnih usluga. Raciklaža predstavlja jedan od najboljih načina da našu opštinu i životnu sredinu učinimo zdravom i čistom” – naveo je direktor “Komunalca”.

Svečanom događaju prisustvovali su mališani Predškolske ustanove “8. septembar”, učenici Osnovne škole “Hristo Botev” i Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije”, a direktorima ovih institucija su uručena priznanja u okviru takmičenja u sakupljanju PET ambalaže.

Projekat koji sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, uz pomoć Evropske unije i ambasade Kraljevine Švedske, ima za cilj recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama i da se stopa reciklaže poveća na 15 odsto u naredne 2 godine.

Pored Dimitrovgrada, opremu u vidu kanti za domaćinstva, kontejnera i vozila koja prevoze otpad do regionalnih centara za upravljanje otpadom dobilo je još 16 opština i gradova – Sremska Mitrovica, Šabac, Šid, Bogatić, Užice, Čačak, Ivanjica, Čajetina, Požega, Lučani, Bajina Bašta, Kosjerić, Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Pančevo.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar