Članovi Udruženja likovnih stvaralaca Dimitrovgrad predstavili svoje radove pred dimitrovgradskom publikom

U dimitrovgradskoj galeriji “Metodi Meta Petrov” sinoć je otvorena tradicionalna 25. jubilarna godišnja izložba Udruženja likovnih stvaralaca Dimitrovgrad (ULSD). Ljubitelji umetnosti imali su priliku da se upoznaju sa najnovijim likovnim kreacijama članova ovog udruženja, koje je ostavilo veliki trag u kulturnom nasleđu malog, ali po broju umetnika bogatog grada.

Čast da otvori 25. po redu izložbu pripala je novinaru Borisu Lazarovu koji je rekao da je udruženje nastalo pre dve i po decenije upravo iz razloga što je Dimitrovgrad grad umetnika.

“Imamo slikare po celom svetu, ali oni su završavali akademije po Beogradu, Nišu, Sofiji, Skoplju i odlazili širom sveta. Udruženje je formirano upravo od ljudi koji su ostali u ovom gradu i dali neko slikarsko obeležje u pomenutom periodu. Otvarajući ovu izložbu vratio sam se na neka stara vremena kada smo ovde imali preko dvadeset izlagača. Udružanje je imalo par kriznih godina gde su bili na putu da nestanu sa kulturne mape Dimitrovgrada i meni je veoma drago što su uspeli da se održe. Ja sam im poručio da treba da se malo više angažuju, a trebalo bi i oni koji se bave kulturom u ovom gradu da ih malo više prepoznaju i finansijski i moralno kako bi ih videla i publika van granica opštine Dimitrovgrad. Verujte mi jedno vreme se za to udruženje znalo i u Beogradu, Nišu, Aleksincu, Sofiji i tako dalje”, kazao je Lazarov.

Predsednik ULSD-a Dejan Dimitrov Puškin je u izjavi za lokalne medije istakao da je osnovna misija udruženja da se promovišu mladi umetnici poput Stefana Pavića, Ive Tomova, Samante Mihajlović i drugih. Navodi da je u proteklih 25 godina kroz udruženje prodefilovao veliki broj umetnika i dodao da se nada da će se ta tradicija nastaviti i ubuduće. Što se tiče same postavke, Dimitrov kaže, da ona sadrži četrdesetak radova rađenih u raznim tehnikama – crteži, grafike, tehnika dekupaž, ulje na platnu i fotografije.

Svoje radove izložili su Tanja Đorđević, Stefan Pavić, Saša Veselinov, Dejan Dimitrov Puškin, Samanta Mihajlović, Dragan Stratijev, Dalibor Gligorov, Emina Ivanov, Vesna Vladimirov i Ivo Tomov.

Ljubitelji likovne umetnosti moći će da pogledaju izložbu u naredne dve nedelje.

A. Todorov

Foto: Mikica Kostov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar