VIDEO: Susret ministara Gorana Vesića i Hrista Aleksijeva u Pirotu

U Pirotu je održan sastanak između ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Gorana Vesića i ministra transporta i komunikacija Republike Bugarske Hrista Aleksijeva. Domaćin skupa bio je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

“Mi sarađujemo sa mnogobrojnim opštinama iz Bugarske na projektima prekogranične saradnje, a veoma smo zainteresovani i za nove projekte i naročito za državne projekte koji se odnose na nove granične prelaze naročito u letnjoj sezoni i za pomenute ideje uspostavljanja transportno-logističkih terminala koji će za industriju čitavog ovog regiona značiti veoma puno. Hteo bih da se zahvalim i ministrima i svim prisutnim institucijama i sa bugarske i sa srpske strane koje su učestvovale u otklanjanju posledica akcidenta koji se desio na teritoriji grada Pirota”, rekao je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Ministar Hristo Aleksijev je u izjavi za medije kazao da su bugarske i srpske vlasti radile kao jedan tim i zato je postignut uspeh u operaciji otklanjanja posledica nesreće kod Pirota i to, prema njegovim rečima, pokazuje visok nivo dobrosusedskih odnosa i partnerstva između dve zemlje.

“Ovaj incident nam je pokazao koliko je dobra saradnja dveju zemalja. Za Bugarsku je to izazvao veliki problem jer je oko 900 vagona čekalo na granici zbog nemogućnosti prelaska i zato će poboljšanje transportne povezanosti biti od velikog značaja i za biznis i za logistiku, ali i za sve ljude u Bugarskoj i Srbiji. Bitno je da kažem i da Bugarska puno ulaže u izgradnju auto-puteva i železničkih pruga iz pravca Sofije prema Srbiji. Razgovarali smo i o projektima koji su od uzajamne važnosti i zajedno ćemo se zalagati pred Evropskom komisjom za dobijanje finansijskih sredstava”, rekao je, između ostalog, Aleksijev.

Ministar Goran Vesić se zahvalio Bugarskoj na pomoći koju je pružila prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće koja se dogodila na pruzi Niš-Dimitrovgrad.

“Čim smo uputili molbu za pomoć Bugarska je odmah reagovala i zahvalan sam na toj pomoći. Zahvalan sam na tome što su bugarski železničari radili zajedno sa našima kao da je u pitanju njihova zemlja i to je dokaz kako naše dve zemlje mogu da sarađuju. Današnji sastanak je bio i povod da razgovaramo o budućoj saradnji i ono što želim da kažem to je da smo se dogovorili da formiramo zajedničku radnu grupu koja će kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta. Dogovor je da sednica te radne grupe bude u februaru u Sofiji i tada ćemo imati priliku da konkretno razgovaramo o projektima. Tema će biti otvaranje železničkih prelaza između Srbije i Bugarske i nadam se da ćemo pred Evropsku komisiju izaći za zajedničkim projektom da se otvori još jedna železnička veza između naše dve zemlje. Razgovarali smo i o potrebi otvaranja malograničnog prelaza kod Pirota kako bi se omogućilo građanima, kako Pirota tako i opštinama sa bugarske strane, da tokom leta ne budu taoci velikog transporta koji se dešava preko graničnih prelaza, već da naprosto mogu da bolje funkcionišu i da posećuju jednu i drugu zemlju. Obavestio sam svog kolegu Aleksijeva da će rekonsrukcija pruge Niš-Dimitovgrad početi već u maju kako bi omogućili da se više saobraćaja obavlja ovom prugom što će biti važno za obe zemlje”, naveo je Vesić.

Ministar Vesić je nakon sastanka uručio zahvalnice za hrabrost i profesionalan pristup pokazan tokom visokorizične operacije otklanjanja posledica nesreće na pruzi Niš-Dimitrovgrad zaslužnim srpskim i bugarskim pojedincima i organizacijama.

Vesić je najpre priznanja uručio svom kolegi iz Bugarske Aleksijevu, bugarskim železničarima, ali i gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću, načelniku Policijske uprave Pirot Dejanu Tošiću, komandiru Sektora za vanredne situacije u Pirotu Miljanu Pančiću, Železnicama Srbije, Srbija kargo, Infrastrukturi, direktorkama Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Elizabeti Aleksić i Doma zdravlja Pirot dr Suzani Stanković i drugima koji su doprineli uspešnom okončanju ove krizne situacije.

Pogledajte detalje u videu.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Aleksandar Ćirić – Pirotske vesti
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar