Osnovci i srednjoškolci u Dimitrovgradu obeležili Savindan

Učenici osnovne škole “Hristo Botev” i gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” tradicionalno su uz prigodan kulturno-umetnički program obeležili školsku slavu – Svetog Savu.

Tim povodom dimitrovgradski osnovci su u velikoj sali Centra za kulturu u dva navrata izveli svetosavsku priredbu, posvećenu liku i delu prvog srpskog arhiepiskopa, a ujedno i čoveku koji je, između ostalog, ostavio dubok i neizbrisiv trag u čitavom pravoslavnom svetu. Na centralnoj proslavi prisustvovali su učenici, nastavno osoblje, predstavnici kulturno-obrazovnih institucija i organizacija sa kojima škola sarađuje i mediji.

Program posvećen velikom prosvetitelju, koji uživa veliko poštovanje i u Srbiji i u Bugarskoj nosio je naziv “Putovanje Svetog Save”. O ovom dramskom prikazu posvećenom duhovnom životu Svetog Save i njegovim putovanjima učestvovali su učenici od petog do osmog razreda, a program je pripremljen uz pomoć nastavnice srpskog jezika Svetlane Stojanov. Na svečanosti je nastupio i hor pri osnovnoj školi.

U obraćanju gostima direktorka škole Milena Stavrov je rekla da je Sveti Sava rođen u porodici koja je bila moćna, ali je, kako kaže, izabrao teži put u svom životu, a to je da postane naš prvi arhiepiskop i da utemelji sve ono što se tiče kulture, tradicije i religije u srpskom narodu.

“Volela bih da ovo ne bude samo jedan dan kada ćemo se setiti njegovog lika i dela, već da to bude svakog dana zato što u vremenima u kojima živimo i koja su prepuna izazova ipak treba da sledimo ono što nam je Sveti Sava ostavio u amanet. Sveti Sava nije pravio razliku između srpskog i bugarskog naroda što je bilo od velikog značaja”, kazala je direktorka škole.

Gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” takođe je obeležila školsku slavu. U holu škole održan je prigodan program u čast Svetog Save. U priredbi posvećenoj liku i delu velikog misionara, knjževnika i prosvetitelja učestvovali su recitatori i hor gimnazije.

Svečanosti su prisustvovali učenici, profesori, gosti i zvanice iz javnog i kulturnog života grada.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar