Raspisan konkurs za nagradu “Dragan Janjić” – tema “Medijska pismenost”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta raspisuju drugi po redu konkurs za nagradu „Dragan Janjić” za najbolje radove na temu „Medijska pismenost”. Biće dodeljene dve nagrade u iznosu od po 160 000 dinara bruto. Konkurs se raspisuje u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Glavni cilj Konkursa je da oblast medijske pismenosti približi široj javnosti kroz različit savremeni multimedijalni pristup u obradi tema i ideja iz ove interdisciplinarne oblasti.

Na ovaj način se podržavaju svi koji promišljaju o medijskoj pismenosti i njenim različitim dimenzijama i aspektima.

Radovi mogu obuhvatiti kritička sagledavanja na temu medijske pismenosti, poput predloženih:

Značaj medijske pismenosti– Istorijski i konceptualni razvoj medijske pismenosti

Ključne ideje, teorije i principi medijske pismenosti

Medijska pismenost i drugi koncepti

Ključni društveni akteri u unapedjivanju medijske pismenosti (u svetu, Evropi, regionu, Srbiji)

Uloga političke kulture, društvenog konteksta

Uloga medijskih politika i medijskog sistema u razvoju medijske pismenosti

Uloga obrazovnih politika i obrazovnog sistema u razvijanju medijske pismenosti

Sistemski problemi i moguća rešenja u razvijanju medijske pismenosti u Srbiji

Indikatori medijske pismenosti

Informativni mediji i medijska pismenost

Popularni medijski sadržaji i medijska pismenost

Tradicionalni mediji (štampa, radio, TV) i medijska pismenost

Digitalni mediji i medijska pismenost

Medijska pismenost u praksi – Dobre prakse u oblasti medijske pismenosti

Medijska pismenost i ljudska prava

Interdisciplinarnost medijske pismenosti

Odnos medijske pismenosti i veštačke inteligencije

Ove godine po drugi put se dodeljuje nagrada „Dragan Janjić” u čast preminulog novinara, osnivača Bete i NUNS-a. Dodeliće se dve nagrade – za studente i profesionalce na osnovu pisanog predloška. Obe nagrade će iznositi po160 000 dinara bruto.

Prvi dobitnici nagrade “Dragan Janjić”, dodeljene prošle godine, bili su: Ana Mirković u kategoriji profesionalaca za rad „Korelacija izmedju koeficijenta digitalne i medijske pismenosti i veština koje su osnov savremenog gradjanskog društva“ i Dragana Jovanović i Kristina Šustić u kategoriji studenata za rad „Kako sagovornici i institucije tretiraju studente novinarstva“.

Specijalnu nagradu dobio je nastavnik Vladislav Stojčić za rad „Korak ispred veštačke inteligencije – A Step Ahead Of AI“.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i master studija svih fakulteta i profesionalci (npr. istraživači, akademski radnici, informacioni/bibliotečki, medijski i tehnološki stručnjaci, edukatori, umetnici, aktivisti koji se u poslednjih pet godina bave temom medijske pismenosti).

Uslov je da su radovi nastali u periodu od 15. februara 2022. do 15. februara 2023. godine. Neophodno je da radovi predstavljaju inovativni autorski rad koji je zaokružena celina, i da ukazuje na značaj medijske pismenosti za profesionalnu i širu javnost.

Rok za prijavu radova je 15. mart ove godine.

Radove slati na mail: [email protected]

Dragan Janjić je novinarsku karijeru započeo u Tanjugu, a zatim sa kolegama osniva Betu, čiji je glavni urednik bio u dva mandata. Bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, zamenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

Sve detaljnije informacije o ovom konkursu možete pogledati OVDE.

Izvor: NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar