Tri decenije glasova istine – NUNS obeležava 30 godina postojanja

Na današnji dan pre 30 godina 1994. godine u beogradskom Domu omladine osnovano je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Oko 350 novinarki i novinara prisutnih na osnivačkoj skupštini usvojilo je Statut i Pismo o namerama i ciljevima, i izabralo organe udruženja.

Nepuna dva meseca kasnije obavljena je registracija „društvene organizacije“, po slovo tadašnjeg zakona, i NUNS je zvanično počeo sa radom.

Ali, nukleus udruženja nastao je sa dolaskom na vlast Slobodana Miloševića i kako je njegova vladavina poprimala sve više odlike autokratije i jednoumlja tako je i potreba za novim udruženjem postajala sve veća. Glasovi istine bili su sve brojniji i ta baklja slobodnog novinarstva upaljena tada – pronosi se do danas.

Danas NUNS okuplja preko 2.500 članova i veoma je aktivan u odbrani slobode izražavanja i zaštiti prava, položaja i bezbednosti novinara, i bavi i drugim bazičnim pitanjima profesije, od kojih su neka i dalje na dnevnom redu zahvaljujući aktuelnoj vlasti, ali udruženje se svih ovih godina bavi i organizovanjem seminara, edukacijom novinara, izdavačkom delatnošću, objavljuje periodično Dosije o medijima, realizuje brojne projekte, sarađuje sa partnerskim organizacijama, počev od NDNV-a, okuplja novinarske organizacije u regionu i aktivan je u Evropskoj federaciji novinara. Za svoje članstvo obezbeđuje i brojne povlastice, koje svakom pojedinačno omogućavaju bolji i efikasniji rad.

Trideset godina rada je značajan jubilej i NUNS će ga obeležavati tokom cele godine, počev od danas, kada je u Dorćol placu priređena promocija godišnjeg izveštaja NUNS-a o stanju slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u 2023. godini.

Detaljnije o istorijatu NUNS-a na zvaničnom sajtu ovog udruženja.

Izvor i foto: NUNS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar