Veliki uspeh učenika Muzičkog centra Klemenović na međunarodnim takmičenjima

Na 9. Internacionalnom takmičenju u Beogradu u organizaciji Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (UMBPS), muzičko obrazovni centar Klemenović iz Pirota ostvario je veoma zapažen uspeh, podižući lestvicu znanja i postignuća kako učenika, tako i njihovog mentora Sašu Klemenovića, diplomiranog muzičkog pedagoga, na visinama kakvim se mnoge škole ne mogu podičiti.

Na ovom međunarodnom takmičenju mladi muzičari su se takmičili u dve discipline – solfeđo i teorije muzike.

Iz solfeđa I nagrade osvojile su učenice:

Nađa Pejčić (99)
Milica Ilić (98)
Sara Todorov (97)
Nađa Živković (95)
Lorena Andrejev (93,32)
Mila Jovanović (91)

Iz teorije muzike I nagrade pripale su učenicama:

Ib kategorija
Nađa Pejčić (100)
Nađa Živković (100)

IIb kategorija
Iva Jovanović (92)

Vb kategorija
Mina Crnjaković (100)

IIIb kategorija
Danica Đorđević (67,5) pohvala

Učenici muzičkog centra Klemenović su nakon Republičkog takmičenja u Beogradu koje je održano krajem prošle godine osvojili 8 prvih, 2 druge i jednu treću nagradu i dobili direktan poziv za učestvovanje na Internacionalnom takmičenju u Mariboru – International Music MasterClass and Competition

U ovom slovenačkom gradu učenice Lorena Andrejev (7 god.) sa 100 bodova i Sara Todorov (7 god.) sa 95 bodova iz Dimitrovgrada, kao i Nađa Živković (8 god.) iz Pirota sa osvojenih 98 bodova osvojile su tri zlatne medalje iz solfeđa u 1. kategoriji.

“Napravili smo iskorak ne samo iz našeg grada, već i države gde smo dostojno predstavili Pirot, Dimitrovgrad, kao i Srbiju na ovom takmičenju, na kome su učestvovali najbolji od najboljih i u takvoj konkurenciji uzeti prvo mesto sa tri zlatna odličja mogu samo uporni, učenici željni znanja, istrajni i svakako talentovani gde se rezultat vežbom nadograđuje”, istakao je za FAR Saša Klemenović.

Po njegovim rečima, same propozicije iz solfeđa sastojale su se iz tri oblasti: Pevanje melodijske vežbe gde ispitivač ne utiče na tok izvođenja same vežbe; ritmičke vežbe odnosno izvođenje ritmičkih motiva na neutralnom slogu i izvođenje parlato vežbi u bas ključu.

“Za ovo takmičenje smo se pripremali mesec i po dana i rezultat nije izostao. Jedini smo mi predstavljali Srbiju uz takmičare iz Beograda i Negotina, koji su takođe ostvarili dobre rezultate. Najviše muzičara je bilo iz Slovenije i Hrvatske, a učestvovali su i takmičari iz Severne Makedonije i Crne Gore. U našoj kategoriji pored zlatnih medalja koje su osvojile Sara, Nađa i Lorena, prema rangiranju Loreni Andrejev je pripalo 1. mesto sa 100 bodova u prvoj kategoriji. Sa tehničke strane posebna novina za nas je bila povezivanje sa dve kamere koje su paralelno morale biti uključene da bi komisija imala uvid da takmičar neće imati pomoć treće strane. Za analizu samog primera deca su imala 10 minuta kako bi se u tišini pripremila za tri oblasti (melodijsku, ritmičku i parlato vežbu). Potom je komisija dala znak da se takmičar može snimati iz jednog pokušaja, nakon čega im je video materijal poslat putem mejl adrese. Posle prispeća video materijala komisija je potvrdila autentičnost snimka i pozdravila takmičare, nakon čega se nadmetanje završilo”, kazao je Klemenović.

Muzičare je ocenjivao žiri sastavljen od tri eminentna pedagoga iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Muzičko obrazovni centar Klemenović je u svojoj nameri obrazovanja i vaspitanja uspeo i opravdao epitet kvalitetnog muzičkog centra koji iznedrava uspešnu decu kroz kvalitetan rad i pedagoški pristup samog profesora sa učenikom.

Uzimajući u obzir Republičko takmičenje u Beogradu, Internacionalno takmičenje u Mariboru i Međunarodno takmičenje u Beogradu, ove školske 2022/2023 godine Muzičko obrazovni centar Klemenović osvojio je sa svojim učenicima 21 prvu nagradu, dve druge, jednu treću i jednu pohvalu.

“Očekuje nas još jedno Međunarodno takmičenje do kraja školske godine na kome će ova vredna deca pokazati od kakvog su materijala sazdana. Sve čestitke mojim učenicima koji su ostvarili i ostvarivaće nesvakidašnje uspehe, uzdižući Pirot, Dimitrovgrad, Pirotski okrug kao i državu Srbiju na jedan viši nivo”, naveo je Klemenović.

Muzički centar Klemenović kao udruženje sa svojim samostalnim radom je počelo 8. juna 2022. godine, a u sklopu Edukativnog centra Akcent – škola engleskog jezika i muzike sa kojim je bio usko vezan i u zajedničkoj saradnji krenuao je sa radom 27. jula 2021. godine.

“Zbog prostorija i termina koji su nam se preklapali odlučili smo da Edukativni centar Akcent koji vodi Marija Igić nastavi samostalni rad engleskog jezika, a ja sam otvorio Muzičko obrazovni centar Klemenović. Kao usko povezane škole osmislili smo jedinstvenu metodu rada i spoj muzike i engleskog jezika za vrtiće. Tako je nastalo muzičko-englesko zabavište, jedino u Srbiji. Ostvarili smo saradnju sa vrtićima iz Babušnice i Dimitrovgrada. Upravo u toj dobi deca se prepoznaju u smislu iskazivanja određenog talenta koji bi se kasnije individualnim radom samo nadograđivao. Primer takvog rada je Milica Ilić iz Babušnice, Sara Todorov i Lorena Andrejev iz Dimitrovgrada, Nađa Živković iz Pirota i dr.”, rekao je Klemenović.

Navodi da se rad Muzičkog centra zasniva prema planu i programu Ministarstva prosvete, prateći program rada i na taj način obrazujući decu kao da pohađaju državnu školu.

“Naša prednost je u tome što sa svakim učenikom se radi na individualan način, bilo da je u pitanju instrument, solfeđo, teorija muzike ili pevanje pesama raznih žanrova. Imamo tu slobodu da se ne držimo suvoparnih časova, već shodno raspoloženju dece kombinujemo u datom trenutku šta ćemo raditi i na taj način deci ne dosade određene oblasti. Opšte je poznato da se u državnim školama dešava veliko osipanje dece zbog nemogućnosti rasporeda i brojnih drugih aktivnosti koja imaju. U našem centru raspored nije fiksan, već se nastava održava u skladu sa dogovorom i time ne remeti rad dece i mogućnost odrađivanja drugih aktivnosti kojima su vezana. Naredni korak je da se deca upišu u državnu školu u Nišu sa kojom naš centar sarađuje na osnovu čega će dobiti đačke knjižice državne škole. Učenik dobija status vanrednog učenika koji ispite polaže na kraju godine. Ispite polaže iz klavira i solfeđa, ali znanje stiče u našem centru koje posle iskazuje na raznim takmičenjima”, kaže ovaj muzički pedagog i dodaje:

“Transparentno naš rad prikazujemo na profilu – Muzicki centar Klemenović, kao i na istoimenom YouTube kanalu. Prati se svaki njihov napredak, a potom se pesma, sviranje na klaviru, orkestar ili horsko pevanje objavljuje, te naši pratioci i roditelji mogu da se upoznaju sa znanjem svog deteta. Trenutno centar ima troje predškolca sa kojima intenzivno radi i koji pretenduju za upis u 1. razred naredne školske godine. Školu pohađa i četvoro prvaka, petoro učenika drugog razreda i po jedan učenik trećeg i četvrtog razreda. Sva ova deca su učestvovala na raznim Republičkim, Internacionalnim i Međunarodnim takmičenjima i ove školske godine su ostvarila veoma zapažene rezultate. Očekuje nas još jedno Međunarodno takmičenje i bilans sa ovakvim znanjem kakva poseduju moja deca biće svakako veći”.

Muzičko obrazovni centar Klemenović takođe radi i ostvaruje nastavu sa decom sa smetnjama u razvoju. Tu spadaju lica koja imaju lakši oblik autizma i kojima muzika blagotvorno deluje na organizam, a nastava se odvija u vidu muzičkih stimulacija. Često su takva deca izopštena iz okruženja i društva, ali u ovom centru pronalaze mesto sa ostalom decom koja ih neizmerno vole i poštuju. Rad sa njima je individualan, ali kada je u pitanju pevanje pesama raznih žanrova ili sviranje onda nastupaju u grupi i takav vid saradnje je izvrsna inkluzija koja se u školama promoviše, ali nikada ne izvrši u potpunosti.

Pogledajte kratak video koji nam je dostavio Muzički centar Klemenović.

Izvor i foto: Muzičko obrazovni centar Klemenović – Pirot

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar