Marko Stajić predstavio svoje karikature Dimitrovgrađanima

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu otvorena je izložba karikatura akademskog umetnika Marka Stajića rodom iz Vranja, koji živi i stvara u Beogradu. Postavka obuhvata preko 50 radova na kojima su prikazane ličnosti iz oblasti politike, kulture, sporta, nauke…

U izjavi za medije Stajić je istakao da je karikaturom počeo da se bavi još za vreme kada je pohađao srednju umehničku školu u Nišu, a ozbiljnije je ušao u te vode 2010. godine kada je dobio Pjerovu nagradu.

“Na taj konkurs 2010. godine sam poslao samo portrete jer sam osetio da tu mogu da se najbolje i najkvalitenije izrazim i da to najbolje radim. Više imam tu nekih dobrih ideja i crtačku sposobnost da uradim portret nego što imam ideju za dnevno političku karikaturu, tako da u portretu mogu da dam svoj maksimum i to me interesuje.

Navodi da ga interesuje da crta prvenstveno likove koji su inspirativni kao ličnosti i ljude koji su ostavili nekog traga u svetu nauke i umetnosti.

“Kao što vidite ovde na izložbi, u poslednjih godinu-dve dana ja sam uradio i neke političke portrete. To su ustvari ljudi koje ne volim i ne uživam da ih crtam. Prvenstveno radim portrete koji su mi zanimljivi, koji me inspirišu i ljude koje cenim”, kaže Stajić.

Stajić je za svoje karikature višestruko nagrađivan, a kako kaže, najdraža nagrada mu je Pjer, koju je dobijao dva puta – 2010. i 2016. godine.

“Nagrada Pjer je kako kažu Oskar karikature za čitav ovaj region, za bivšu Jugoslaviju, možda i šire. To je baš dobra i vredna nagrada i moram da je cenim. Kada je starije kolege iz bivše Jugoskavije cene onda je za mene čast da sam je dobio dva puta.

Marko Stajić je rođen 1978. godine u Vranju. Srednju umetničku školu “Đorđe Krstić” završio u Nišu 1998. godine, a zatim studirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini u klasi profesora Zorana Furunovića. Sa grupom umetnika mlađe generacije, 2012. godine u Beogradu osnovao umetničku grupu C4 čiji su članovi: Aleksandar V. Branković, Miloš Đorđević, Aleksandar Todorović, Milan Nenezić i Mihael Milunović. Član ULUPUDSA sa statusom samostalnog umetnika. Živi i radi u Beogradu.

Ljubitelji likovne umetnosti mogu pogledati izložbu u naredne tri nedelje.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar