U Bosilegradu po šesti put održan festival “Uskrs na tromeđi”

Festival „Uskrs na tromeđi 2023“, koji su po šesti put tradiocionalno organizovali Centar kulture „Bosilegrad”, Opština Bosilegrad i Sportski savez održan je 16. aprila u centru grada. Za potrebe centralne manifestacije – takmičenja u tucanju uskršnjim farbanim jajima, na glavnoj gradskoj raskrsnici postavljeni su štandovi na kojima je svaki učesnik dobio gotovo jaje, majicu i slatkiše na poklon. Učestvovala su 834 takmičara, koji su bili podeljeni u 6 starosnih kategorija – do 7 godina, od 8 do 14 godina, od 15 do 20 godina, od 21 do 45 godina, od 45 do 65 godina i stariji od 65, javlja NRTV-Bosilegrad.

Takmičenje se sastojalo iz tri kruga. Za plasman u drugi krug bilo je potrebno ostvariti tri pobede. U drugom krugu principom žreba nasumično su birani listići sa ispisanim brojevima pobedničkih jaja iz prethodne igre i takmičari su se međusobno takmičili dok nije dobijen pobednik u svakoj kategoriji. Svi pobednici iz drugog kruga dobili su na poklon televizor, a to su: Helena Cekov (do 7 god.), Hristijan Velinov (8 – 14 god.), Mihajlo Nikolov (15 – 20 god.), Aleksandra Micov (21 – 45 god.), Stevan Stojčev (45 – 65 god.) i Vladimir Asenov (65+ god.).

Treći krug predstavljao je takmičenje pobednika iz svih kategorija za osvajanje titule Cara uskršnjih jaja. Ovaj krug takmičenja odvijao se tako što su se takmičari smenjivali na improvizovanom tronu, a onaj koji je ostao do kraja proglešen je Carem uskršnjih jaja. Pobednik finalnog takmičenja i osvajač ovogodišnje titule je Vladimir Asenov (65) iz sela Gložje, kojem su predsednik opštine Vladimir Zaharijev i direktor Centra kulture Voislav Božilov uručili nagradu – električni trotinet.

“Danas su u Bosilegradu održana dva festivala koja predstavljaju ogromno bogatstvo naše opštine. Naše takmičenje je počelo ranije, kako bi deca mogla da učestvuju i na drugom festivalu. Opština Bosilegrad i Nacionalni savet pomogli su oba festivala sa po 120.000 dinara”, izjavio je predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

Zaharijev je izrazio ogromnu zahvalnost svim sponzorima, posebno Nacionalnom savetu i Marku iz firme „DHC inženjering“, koja radi na rekonstukciji vrtića, a zahvalio se i onima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji festivala, zaposlenima u Sportskom savezu, Centru kulture i biblioteci „Hristo Botev“ koji su farbali jaja za takmičenje.

U okviru manifestacije dodeljene su nagrade i pobednicima ovogodišnjeg likovnog konkursa „Praznik nad praznicima“. Od 242 rada na osnovu glasova posetilaca izložbe u holu Doma kulture od 10. do 13. aprila i stručnog žirija, izabrana su po tri najbolja u svakoj od kategorija.

Pobednici ovogodišnjeg konkursa su:

Marija Zlatkov, Uroš Stojanov i Ivo Tošev (deca iz vrtića i predškolskog uzrasta);

Matija Zarev, Luka Stoimenov i Dragana Evtimov (mlađi osnovci);

Darijan Stoimenov, David Pejčov i Mihajlo Spasić (stariji osnovci).

Nagrada za prvo mesto je karaoke zvučnik, za drugo smart časovnik, a za treće LED lampa.

Posetioci festivala mogli su da uživaju i u spletovima igara u izvođenju folklornih sastava Centra kulture i Sportskog društva „Mladost“.

J.P.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad / Event produkcija Centra kulture Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar