Žigmanov: Prevazilaženje problema u ostvarivanju manjinskih prava

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov posetio je 17. aprila Opštinu Bosilegrad i Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine.

Žigmanov, koji je u Bosilegradu boravio povodom održavanja Međunarodnog dečjeg uskršnjeg festivala, razgovarao je sa domaćinima o izazovima sa kojima se građani u ovom delu Srbije suočavaju, kao i o društvenom položaju Bugara u Srbiji, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev predstavio je tom prilikom osnovne činjenice koje određuju ekonomski i društveni kontekst ove male pogranične opštine sa multietničkim sastavom stanovništva i korake koje lokalna samouprava sprovodi u rešavanju izazova sa kojima se suočavaju.

Predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov upoznao je Žigmanova sa radom Saveta, prilikama u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe bugarskog jezika i pisma i planovima za unapređenje stanja i nastavak saradnje sa resornim ministarstvima Vlade Srbije.

Dosadašnju saradnju sa organima vlasti sagovornici su ocenili pozitivnom i iskazali uverenje da će tako ostati i nadalje.

Ministar je najavio da će se založiti da se određeni problemi u ostvarivanju manjinskih prava prevaziđu i uspešno reše, stoji u saopštenju.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar