U centru pažnje XXVII sednice SO Dimitrovgrad rebalans budžeta

U petak, 5. maja od 10:00 sati biće održana XXVII sednica Skupštine opštine Dimitrovgrad.

Na dnevnom redu je 6 tačaka, a tim povodom predsednik SO Dimitrovgrad Zoran Đurov održao je konferenciju za novinare.

Na samom početku minutom ćutanja odata je pošta svim žrtvama tragedije u Beogradu.

U obraćanju medijima Đurov je naglasio da je najznačajnija tačka predstojeće sednice predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Dimitrovgrad za 2023. godinu, odnosno rebalans budžeta.

Prema njegovim rečima, na strani prihoda u ovom rebalansu će se naći oko 23 miliona dinara od zakupa poljoprivrednog zemljišta za izgradnju solarne elektrane najvećim delom u ataru sela Brebevnica. Na strani prihoda planirana su i 53 miliona dinara na ime kreditnog zaduživanja opštine, a za realizaciju investicionih kapitalnih ulaganja. U konkretnom slučaju, kako kaže, radi se o želji lokalnih vlasti da uradi kompletnu rekonstrukciju glavne ulice u Gornjoj Željuši.

“Što se tiče rashoda ovde je značajno da imamo planiranih 5 miliona dinara za realizaciju programa energetske efikasnosti, gde udružujemo sredstva sa Ministarstvom energetike. Takođe, imamo 6 miliona dinara za rekonstrukciju EOC-a u sportskoj hali, gde nam Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave za realizaciju ovog projekta daje 4.333.000 dinara, a na strani rashoda planirana je i otplata pet rata pomenutog kredita. Procenjeni iznos jedne rate je oko 2 miliona i 250 hiljada dinara. Kreditno zaduženje opštine može da se ostvari nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva finansija Republike Srbije. Na strani prihoda i rashoda postoje još neka manja usklađivanja koja će omogućiti normalno funkcionisanje svih direktnih i indirektnih korisnika budžeta naše opštine”, kazao je predsednik Skupštine opštine.

Na dnevnom redu zasedanja su predlozi odluka o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju minimalne naknade za tekuće i investiciono održavanje i naknade za rad prinudno postavljenog profesionalnog upravnika zgrade na teritoriji opštine.

Pred odbornicima će se naći i predlozi odluka o izmeni i dopuni Odluke o taksi prevozu na teritoriji opštine, kao i o izmeni i dopuni Odluke o raspoređivanju sredstava za privredni razvoj opštine Dimitrovgrad za tekuću godinu.

Takođe, na zasedanju lokalnog parlamenta naći će se i predlog Rešenja o usvajanju Informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za period od 1. januara do 31. marta ove godine Javnog preduzeća „Komunalac“ – Dimitrovgrad.

Pogledajte detalje sa konferencije za novinare.

Snimatelj i montaža: Stefan Pavić
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar