Proglašeni dobitnici nagrade “Dragan Janjić”

Stefan Kosanović i Dobrinka Kuzmanović dobitnici su ovogodišnje nagrade za medijsku pismenost “Dragan Janjić”, koju drugi put po redu dodeljuju novinska agencija Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Na konkurs za nagradu pristigla su ukupno 22 rada, a prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović, Fakultet političkih nauka, dr Saša Mirković, Fakultet za medije i komunilacije; i Zlata Kureš, izvršna direktorka agencije Beta.

Stefan Kosanović je dobio nagradu u kategoriji studenti, za tekst „Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti“. Žiri je dodelu nagrade Kosanoviću obražložio da je u borbi “za podsticanje jačanja medijskog integriteta i novinarstva utemeljenog u činjenicama, razotkrio tzv. sportsku psihološkinju koja se lažno predstavljala u javnosti”.

“Transparentnost postupka izrade ovog teksta mogu i treba da posluže kao praktičan primer za sve one koji žele da mu se priključe u ovoj misiji medijskog opismenjavanja koja je u značajnoj meri opredelila žiri u procesu ovogodišnjeg nagrađivanja u studentskoj kategoriji”, navodi se, između ostalog, u saopštenju žirija.

Dobrinka Kuzmanović pobedila je u u kategoriji profesionalci, za tekst „Od „digitalnih urođenika” do „digitalnih kretena” ‒ mladi i digitalni jazovi“. U saopštenju žirija se navodi da je rad rezultat višegodišnjeg naučnog izučavanja (digitalne) medijske pismenosti mladih.

“Kada se tome doda relevatnost teme, bazirane na domaćim i inostranim empirijskim nalazima prožetim kritičkim osvrtom i promišljanjem autorke Dobrinke Kuzmanović, dobijamo nagrađeni rad. Uz pojašnjenja i simplifikacije ovog naučnog rada u domenu medijskih veština i navika mladih te naučenim lekcijama koje ga približavaju široj populaciji, jasno je da žiri nije imao velike dileme”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrade su dodeljene u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Tačan datum dodele nagrade biće naknadno određen.

Nagradu “Dragana Janjić” ustanovili su Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije u znak sećanja na jednog od osnivača agencije Beta i NUNS-a. Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva, etičke standarde i unapređenje medijske scene.

Izvor: NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar