Specijalnost PD “Preslap”: Tri vrha planine Vitoša i vrh Musala na Rili

Po uspešnom izvođenju visokogorskih, a masovnih planinarskih akcija, prepoznatljivo je Planinarsko društvo “Preslap”. Jedna od specijalnosti “Preslapa”, pravi “klasik” koji se često organizuje i izvodi, jeste i “super vikend” u Bugarskoj – uspon na planine Vitoša i Rila.

Novi u nizu, veliki visokogorski poduhvat PD “Preslap” ostvaren je na planini Vitoši i planini Rili, u Bugarskoj, 1 i 2.jula.

Visokogorska, a masovna akcija, pre svega iziskuje veliku odogovnorst i posvećenost vodičkog tima i spremnost učesnika. Na ovoj visokogorskoj akciji, koju su predvodili profesor Vladimir Mitrović, i Miroslav Dokman, a pomagao Aleksandar Micić, učestvovalo je 50 planinarki i planinara iz Niša, Prokuplja i Vranja.

Prvog dana akcije, izveden je uspon na tri vrha planine Vitoše, iznad Sofije: najpre na Černi vrh (2.290 m), najviši vrh Vitoše, a u povratku je družina izašla i na Goljam Rezen (2.277 m) i Malk Rezen (2.182 m). Zanimljivo, da bi što više olakšao planinarenje na Vitoši, vodički tim je izabrao da se i uspon i silazak odvijaju zimskom stazom, koja je nešto duža od letnje, ali je ravnomerna i na njoj nema strmih delova. Uspon na Vitošu, osim neospornog sportskog značaja koji poseduje, važan je i kao aklimatizacioni za sutrašnji izazov na Musali, na mnogo višoj nadmorskoj visini. Zato, ako je moguće, na Vitoši treba boraviti što duže, ali i ne zamoriti se prviše.

Od hiže Aleko, koja je bila baza za ovu akciju, družina se vratila putem par stotina metara prema severu, a onda je ušla u zimsku stazu za uspon na Vitošu.

U početku, zimska staza vodi kroz šumu, potom izlazi na Vitoški plato, onda se na oko 2.050 metara nadmorske visine ukršta sa letnjom stazom. Odavde su se već jasno videla sva tri vrha predviđena da budu odredište na ovoj akciji: i Černi vrh, i Goljam Rezen, i Malk Rezen. Lagano se družina popela na Černi vrh, gde je napravljen duži odmor. U povratku, preko dva Rezena, napravljen je krug na najvišem bilu Vitoše i družina je izašla ponovo na glavni vitoški put – zimsku stazu. Svi iz družine popeli su se na sva tri vrha Vitoše.

Ovaj uspon odvijao se po predivnom vremenu, i bez ikavog naprezanja, svi iz družine su se popeli na sva tri vrha Vitoše, i što je najvažnije, disali su punim plućima i uživali. Još jedna pogodnost, u pripremi pred Musalu, bilo je i noćenje na priličnoj nadmorskoj visini, a hiža Aleko se nalazi na 1.840 metara.

Vremenska prognoza nije bila optimistička za uspon na Musalu. Vodički tim doneo je odluku da se družina kreće po etapama, te da se u objektima, kao što su hiža Musala ili zaslon Ledeno ezero, prati situacija sa vremenom i donose dalje odluke o daljem kretanju. Zbog nepovoljne prognoze, nisu svi iz družine krenuli ka Musali.

Naravno, od Boroveca, na 1.315 metara nadmorske visine, do vrha Jastrebec, na 2.369 metara, uspon je izvršen gondolom. Od Jastrebeca se videlo da je vrh Musala pod oblacima, družina je krenula ka hiži Musala, snažno, odlučno, a kiše – nije bilo!

Kod hiže Musala još par učesnica i učesnika je odustalo, a družina je nastavila, ovoga puta je valjalo savladati kratku, ali strmu deonicu prema Alekovom ezeru. Sve više se podgrevala nada o potpunom izbegavanju kiše. U Alekovom ezeru, u čijim vodama se inače, kada je vreme vedro, vrh Musala savršeno ogleda, sada se ogledala šarena Musala, sa snegom i oblacima. Družina je dalje otišla ka zaslonu Ledeno ezero, da bi se pripremila za završni uspon na Musalu. Sada je bilo izvesno da kiše neće biti. Još jedna pogodnost odigrala se u tome što je završni uspon na Musalu mogao da se izvede letnjom stazom. Tako je družina bezbedno, po vremenu mnogo lepšem od predviđenog, izašla na Musalu, i došla do tačke oko koje, u prečniku od 1.000 kilometara, nema više tačke.

Na Musalu je izašlo 37 učesnica i učesnika akcije. I opet se pokazalo, koliko se u Bugarskoj pridaje velika važnost planinarenju i da je planinarenje nacionalni sport najvišeg ranga. Ako je neko očekivao da zbog nepovoljne prognoze vremena na stazama ka Musali neće biti planinara, prevario se. Kao i svakog vikenda, na stotine, hiljade ljudi, uputilo se ka Musali, popularnom “krovu sveta”.

Piše za FAR: Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar