Počeo Međunarodni folklorni festival „Bosilegradsko kraište peva i igra“

Četrnaesto izdanje Međunarodnog folklornog festivala „Bosilegradsko kraište peva i igra“, koji se tradicionalno održava od 27. jula do 2. avgusta u organizaciji Opštine Bosilegrad i Centra kulture „Bosilegrad“ počelo je sinoć koncertom na otvorenoj sceni u školskom dvorištu, javlja NRTV-Bosilegrad.

Nakon defilea učesnika centralnim gradskim ulicama i himne festivala, manifestaciju su zvanično otvorili predsednik opštine Vladimir Zaharijev i direktor Centra kulture „Bosilegrad“ Voislav Božilov.

„Radujem se što smo ponovo zajedno i što ćemo se narednih sedam večeri družiti uz pesmu i igru koja spaja ljude. Ovim festivalom težimo da pokažemo svo bogatstvo različitosti u igrama, nošnjama, jeziku i kulturi i da uz ritmove narodne muzike pošaljemo poruku mira, tolerancije i pozitivizma. Uživajmo u razlikama koje su bogatstvo, istovremeno težeći univerzalnim ljudskim vrednostima koje nas povezuju, kao jedinom putu ka miru i boljoj budućnosti“, rekao je Voislav Božilov, direktor Centra kulture „Bosilegrad“.

„U svoje lično ime i u ime Opštine Bosilegrad pozdravljam sve koji su večeras ovde, kako bi zajedno pozdravili ovu lepotu, mladost i talenat. Pre 14 godina, kada je festival prvi put održan, nismo znali da će trajati ovoliko dugo, a sada sam siguran da će postojati i kada nas više ne bude. Ova deca nam pokazuju kako da poštujemo našu tradiciju, naše korene, našu kulturu. Zahvaljujem se i Nacionalnom savetu, koji je pokrovitelj mnogih festivala, Ministarstvu kulture i svima koji učestvuju u organizaciji i realizaciji festivala, ali posebno vama, dragi sugrađani. Dođite u još većem broju da se družimo i da odavde ponesete najlepše moguće utiske“. Ovim rečima prisutne je pozdravio predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

Pred bosilegradskom publikom smenjivale su se koreografije igara i narodne pesme iz Srbije, Severne Makedonije, Ukrajine, kao i iz bosilegradskog kraja. Održana su takmičenja u nadigravanju parova, izbor za mis i mistera večeri, kao i za najlepšu nošnju.

Druge festivalske večeri nastupiće kulturno-umetnička društva „Biser“ iz Draževca, „Polet“ iz Beograda, „Jablaničko kolo“ iz Lebana, „Ljupčo Santov“ iz Kočana, „Ilirija“ i „Prikazka“ iz Ukrajine.

Jedne od festivalskih večeri u centru grada biće organizovano „najduže kolo“. Po drugi put u okviru festivala, u organizaciji Ribolovačkog udruženja „Potočna pastrmka“ i Opštine Bosilegrad, u nedelju, 30. jula u školskom dvorištu biće održano takmičenje u pripremanju riblje čorbe „Riblji kotlić“. Na Svetog Iliju, 2. avgusta, učesnici će posetiti sela Gornja Lisina i Izvor, gde se održavaju sabori uz bogat kulturno-umetnički program.

Sponzori festivala su Opština Bosilegrad, Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ivikom Holding – Žagubica. Medijski pokrovitelj je NRTV-Bosilegrad.

Veliki doprinos za kvalitetnu i profesionalnu realizaciju festivala imaju JP „Usluga“, JP „Građevinsko zemljište i putevi opštine Bosilegrad“, Sportsko društvo “Mladost“, Osnovna škola Georgi Dimitrov, Dom učenika, Dom zdravlja, Policijska stanica i mnogi drugi.

Koncerti počinju svake večeri u 20:00 časova. na sceni u školskom dvorištu, nakon defilea učesnika centralnim gradskim ulicama.

J. P.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar