U cilju veće bezbednosti nastavnici snimaju časove od kuće

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je model nastave na daljinu unapređen i to tako što će od sada nastavnici snimati časove od kuće, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da više nema potrebe da nastavnik stoji u nekom imaginarnom studiju ili studiju Radio-televizije Srbije i snima časove.

Ministar je istakao da je to učinjeno zbog očekivanog vrhunca epidemije koronavirusa kako bi i nastavnici bili bezbedni, i dodao da je Ministarstvo distribuiralo približno 70 laptopova, a da je Unicef dao softver za to.

Prema njegovim rečima, softver je takav da se sve što se piše mišem projektuje na nekom prostoru što učenici vide kao tablu.

On je ukazao na to da je sprovedeno nekoliko onlajn obuka, dodajući da se veliki broj nastavnika uključio u taj deo posla, kao i njegovi saradnici koji, takođe, rade od kuće.

On je, takođe, najavio da će proba male mature biti održana 22., 23. i 24. aprila, po redu – srpski, matematika i kombinovani test, i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika.

Šarčević je objasnio da će se to izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 časova.

Prema njegovim rečima, tipovi pitanja će biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi za to da provere sebe.

“Na taj način želimo da im ukažemo na to da nema potrebe da prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti testovi se neće ocenjivati i služe samo da postavimo dijagnostiku šta su prošli a šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku kako bi se što bolje pripremili za malu mature”, istakao je ministar.

On je, govoreći o nadarenim učenicima, precizirao da se za matematička odeljenja prijavilo 656 učenika, za IT odeljenja više od 1.870 učenika, muzičko-baletske više od 2.200, dok se više od 560 učenika prijavilo za hemiju i biologiju.

Kada je u pitanju prijemni ispit, Šarčević je rekao da se pravi čitava strategija s obzirom na to da i epidemiolozi kažu da bi škole trebalo poslednje da se otvore.

Već sada pravimo strategiju da to bude samo jun pa nadalje. Nama je važno da maj prođe u raznim probama, istakao je on i dodao da već od ponedeljka Ministarstvo šalje model kako da se formativne ocene dovedu u sumativne, a to uputstvo će dobiti svi nastavnici.

Ministar je podsetio na to da je za uskršnji raspust ostavljeno mnogo manje dana za praznovanje kako bi se dobilo na vremenu.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar