Park agrobiodiverziteta predstavljen turističkim agencijama

Predstavnicima nekoliko turističkih agencija iz Sofije i Niša, turističkim vodičima, kao i novinarima iz Bugarske i Srbije predstavljen je deo agroturističke ponude gazdinstava koja uzgajaju ugrožene autohtone rase domaćih životinja.

Forum za održivi razvoj, udruženje “Emblema” i Turistička organizacija “Caribrod” organizovali su 7. oktobra tematsku promotivnu turu pod nazivom “Šetnja sa starim rasama pašnjacima Stare planine – Park agrobiodiverziteta” sa ciljem da se iskoristi ovaj turistički potencijal opštine Dimitrovgrad i da postane sastavni deo programa lokalnih i regionalnih turističkih agencija. Obilasku dimitrovgradskih gazdinstava u Parku agrobiodiverziteta pridružili su se i studenti sa Univerziteta “Singidunum” iz Beograda.

Gosti iz Srbije i Bugarske su posetili gazdinstvo porodice Manić u selu Izatovci koje uzgaja svrljišku ovcu i pastirske pse. Aleksandar Manić ih je upoznao sa načinom uzgoja ovaca na njegovom gazdinstvu uz osvrt na tradicionalno ovčarstvo.

Gazdinstvo “Koncept Agrar” je u Gornjem Krivodolu predstavilo autohtona goveda rase buša u organskoj proizvodnji i prednosti ove rase u pogledu osobenosti njihovog mesa i iskorišćenja planinskih pašnjaka i otpornosti na bolesti.

Gazdinstvo porodice Vasov kod sela Prtopopinci u mestu “Ravna šuma” predstavilo je način uzgoja bardoke i pse merdžane – varijetet šarplaninca. Gostima je Aleksandar Vasov priredio i muzički užitak i predstavio im pastirske melodije izvedene na fruli, gajdama i kavalu.

Na gazdinstvu porodice Ivanov na Kozarici, gosti su se upoznali sa proizvodima i osobenostima balkanskog magarca, domećeg bivola, pirotske i karakačanske ovce, balkanske koze i brdskog konja.

Na svakom gazdinstvu organizovana je degustacija sireva i drugih proizvoda, a na livadi u okolini Krivodola je gostima iz kazana poslužen gulaš od organski uzgojene buše i ovčetina “na pari” od mesa pirotske ovce.

Program je zavšren posetom etno gazdinstvu Nikolov u selu Vlkovija i vidikovcu na Vidliču.

Promotivna tematska tura je deo Projekta “Park agrobiodiverziteta – od Stare planine do kanjona Jerme” koji sprovodi Forum za održivi razvoj i udruženje “Emblema”, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Projekat ima za cilj da osmisli i uspostavi mrežu gazdinstava – “Čuvara” autohtonih ugroženih rasa i efikasnu prezentaciju Parka agrobiodiverziteta od PP Stara planina do SRP Jerma. Osim tematske promo ture, realizacijom ovog projekta će bit izrađen i akcioni plan za stavljanje u funkciju Parka agrobiodiverziteta, promotivni filmovi, internet strana kao i info table za potrebe gazdinstava. Realizacija projekta treba da doprinese jačanju postojeće populacije ugroženih autohtonih rasa, kao i ekonomskog statusa gazdinstava koja su uključena u njihov uzgoj, time što će odgajivačima pomoći da postanu deo lokalne turističke ponude. Projekat će takođe uticati na to da deo javnosti prepozna ne samo značaj očuvanja genetičkih resursa već i sponu koje ovaj vid tradicionalnog stočarstva ima sa opstankom diverziteta pašnjaka zaštićenih teritorija.

Izvor: FAR

Foto: Milana Videnov Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar