Promotivna tura “Šetnja sa starim rasama pašnjacima Stare planine – Park agrobiodiverziteta” 7. oktobra u Dimitrovgradu

Forum za održivi razvoj, udruženje “Emblema” i Turistička organizacija “Caribrod” organizuju u subotu, 7. oktobra tematsku promotivnu turu pod nazivom “Šetnja sa starim rasama pašnjacima Stare planine – Park agrobiodiverziteta”. Organizatori će predstavnicima turističkih agencija i turističkim vodičima iz Srbije i Bugarske predstaviti deo agroturističke ponude gazdinstava koja uzgajaju autohtone rase domaćih životinja na području opštine Dimitrovgrad, koja je 2012. godine donela deklaraciju o proglašenju Parka agrobiodiverziteta.

Planirana tematska tura i korišćenje agroturističke ponude za ekonomski razvoj i očuvanje autohtonih rasa, istovremeno će pomoći i zvaničnom oživljavanju Parka agrobiodiverziteta.

Predstavnici turističkih agencija i turistički vodiči, kao i druge zainteresovane strane koje mogu da pomognu u privlačenju pažnje javnosti za ponudu gazdinstava koja čine Park agrobiodiverziteta, imaće priliku da se upoznaju sa 5 gazdinstava u severnom delu opštine Dimitrovgrad. Gostima će biti predstavljene ugrožene autohtone rase i njihov značaj za lokalnu ekonomiju, kulturno nasleđe i uticaj na biološku raznovrsnost. Svako gazdinstvo će posetiocima ponuditi i proizvode dobijene od autohtonih rasa, a planirana je i šetnja sa stadima buše u ataru sela Gornji Krivodol.

Projekat „Park agrobiodiverziteta – od Stare planine do kanjona Jerme“ ima za cilj da osmisli i uspostavi mrežu gazdinstava – “Čuvara” autohtonih ugroženih rasa i efikasnu prezentaciju Parka agrobiodiverziteta od parka prirode Stara planina do specijalnog rezervata prirode Jerma. Osim tematske promo ture, realizacijom ovog projekta će biti izrađen i akcioni plan za stavljanje u funkciju Parka agrobiodiverziteta, promotivni filmovi, internet strana kao i info table za potrebe gazdinstava. Realizacija projekta doprineće jačanju postojeće populacije ugroženih autohtonih rasa, kao i ekonomskog statusa gazdinstava koja su uključena u njihov uzgoj, time što će odgajivačima pomoći da postanu deo lokalne turističke ponude. Projekat će takođe uticati na to da deo javnosti prepozna ne samo značaj očuvanja genetičkih resursa već i sponu koje ovaj vid tradicionalnog stočarstva ima sa opstankom diverziteta pašnjaka zaštićenih teritorija.

Promotivna tematska tura je deo Projekta “Park agrobiodiverziteta – od Stare planine do kanjona Jerme” koji sprovodi Forum za održivi razvoj i udruženje Emblema, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar