Usvojeni medijski zakoni

Nakon tri dana rasprave, poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Zakon o javnom informisanju i medijima izglasan je sa 142 glasa za, protiv 18, nije glasalo 15, dok su za Zakon o elektronskim medijima glasala 144 poslanika, protiv je bilo 14, a nije glasalo 15.

Poslanici su tokom sednice razmatrali predloge zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima, čijim će usvajanjem država preko Telekoma ponovo moći legalno i zvanično da bude vlasnik medija.

Kako javlja N1, a prenosi sajt NUNS-a, dva ključna medijska zakona bila su na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije, a njima se, sada i zvanično, omogućuje Telekomu da osniva medije.

Vlada Srbije nedavno je usvojila predloge ova dva zakona – zakon o javnom informisanju i medijima i zakon o elektronskim medijima. Pre toga su iz nacrta zakona, nakon konsultacija sa OEBS-om, izbrisana dva sporna člana koja su kablovske emitere stavljala u podređeni položaj u odnosu na Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

U Medijskoj strategiji jasno stoji da država mora da izađe iz vlasništva u medijima, objavljeno je na zvaničnom sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Da podsetimo da je Koalicija za slobodu medija pozvala juče novinare, medijske radnike, udruženja građana i celokupnu zainteresovanu javnost da svojim potpisom podrže peticiju kojom od Vlade Srbije i republičkih poslanika traže da hitno izmene nacrte medijskih zakona, pre svega u delu koji se tiče povratka mogućnosti da država učestvuje u vlasništvu nad medijima.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je ranije danas, da su na drugom redovnom zasedanju Narodne skupštine u ovoj godini usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

Kako stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, donošenje ovih zakona je važan korak ka daljem unapređivanju medijske scene u Srbiji, kao i daljoj implementaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine.

Izvor: NUNS / N1 / FAR / srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar