Najtopliji septembar u istoriji

Planeta Zemlja je imala najtopliji septembar u istoriji, a bilo je toplije 1,75 stepeni Celzijusa nego u predindustrijskoj eri. To je prema rečima stručnjaka signal o brzini kojom gasovi staklene bašte menjaju našu klimu.

Ova, 2023. je na putu da bude najtoplija godina u istoriji, jer su jun, jul, avgust i septembar obarali rekorde. Ovo potvrđuju i podaci evropskih i japanskih naučnika. Ekstremne vrućine u prethodnom periodu su rezultat nastavka emitovanja velikih nivoa ugljen-dioksida u atmosferu zajedno sa smenom najvećeg planetarnog klimatskog fenomena El Ninja, tokom kojeg se oslobađa toplota uskladištena u okeanima i podiže temperaturu vazduha. Visoke temperature su tokom leta takođe dovele do ekstremnih toplotnih talasa i požara širom sveta.

Prema Kopernikusu, septembar je imao prosečnu temperaturu od 16,38 stepeni. To je 0,5 iznad temperature prethodnog najtoplijeg septembra, 2020. godine i oko 1,75 stepeni topliji septembar u poređenju sa predindustrijskim periodom od 1850 do 1900.

Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika imale su najtopliji septembar u istoriji. U Aziji je ovaj septembar drugi po visini temperature, dok je septembar u Okeaniji bio treći.

Temperaturne anomalije su ogromne i daleko veće od svega što smo ikada videli u prošlosti, ističe prvi čovek Svetske meteorološke organizacije (SMO), prof. Peteri Talas.

„Posebno je zabrinjavajuće što se El Ninjo i dalje razvija, tako da možemo očekivati da će se rekordne temperature nastaviti mesecima, sa kaskadnim uticajima na našu životnu sredinu i društvo“, istakao je Talas.

A. Todorov (Izvor: RTS / Guardian)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar