Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić potpisao je 1. novembra u Predsedništvu Srbije ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 17. decembar.

Vučić je rekao da je, na osnovu člana 109, stav 1 i 5 Ustava Republike Srbije i člana 21 stav 1 Zakona o predsedniku Republike, na obrazloženi predlog Vlade Srbije od 30. oktobra, doneo ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije.

Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, naveo je on.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je lokalne izbore za 17. decembar i pozvao građane i političke aktere da uzmu učešće na ovim izborima.

Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da su lokalni izbori raspisani u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi, i naveo da će izbori za odbornike biti održani u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji.

Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku i od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji, napomenuo je on i dodao da će izbore realizovati nadležni organi u skladu sa zakonom.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar