NUNS raspisao konkurs za regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) raspisalo je konkurs za drugu po redu regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu. Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je Hrvoje Krešić, novinar televizije Nova TV iz Zagreba.

Novinarska nagrada „Gordana Suša“ osnovana je sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki i da podrži ideje za koje se Gordana Suša beskompromisno borila tokom cele karijere: bezuslovni profesionalni i fer odnos u izveštavanju, borba za medijske slobode i ljudska prava, tolerancija među svim nacionalnim i društvenim grupama, antiratni aktivizam, kao i borba za profesionalne standarde i bezbednost novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, u saradnji sa medijskim partnerskim organizacijama iz regiona, dodjeljuje godišnju Nagradu „Gordana Suša“ novinarkama i novinarima sa prostora bivše Jugoslavije za:

– izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu;

– nezavisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo, u skladu sa univerzalnim etičkim novinarskim kodeksom, i u službi javnog interesa i slobode medija;

– novinarstvo koje predstavlja i uvažava interese i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet;

– razumevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru bivše Jugoslavije.

Uslovi konkursa

Pojedinci, redakcije, udruženja i neformalne grupe, kao i članovi žirija Nagrade „Gordana Suša“ mogu nominovati novinarke i novinare za nagradu.

Novinarke i novinari ne mogu se direktno prijaviti na konkurs.

Prijava podrazumeva obrazloženje nominacije (do 4.000 karaktera), linkove na video priloge koji ilustruju rad nominovanog novinara/novinarke, ili prenosne video baze (CD, flashdrive i slično) na kojima se nalazi video sadržaj. Video sadržaj koji prati nominaciju ne može da bude stariji od godinu dana od dana objavljivanja konkursa.

Rok za nominaciju je 12. januar 2024. godine.

Odluku o dodeli Nagrade „Gordana Suša“ doneće stručni žiri koji čine novinari i medijski stručnjaci iz regiona.

Pitanja u vezi za konkursnom procedurom mogu se postaviti najkasnije do 11. januara 2024. godine, na imejl adresu: [email protected].

Prijava se može poslati putem prijavnog formulara koji se nalazi na ovom linku ili na imejl adresu: [email protected] (u naslovu imejla obavezno napisati: „Nagrada Gordana Suša 2023“).

Pošto je u pitanju regionalni konkurs prilog kandidata se dostavlja na maternjem jeziku.

Regionalna novinarska nagrada za televizijsko novinarstvo „Gordana Suša“ za 2023. godinu biće dodeljena 2. februara 2024. godine.

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2022. godinu raspisuje se na osnovu člana 63. Statuta Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Pravilnika o nagradama i priznanjima NUNS-a, te odluka Izvršnog odbora NUNS-a od 10. juna 2022. godine i 7. oktobra 2022. godine.

Gordana Suša (1946-2021)

Gordana Suša rođena je 2. februara 1946. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru započela je tokom studija, na Drugom programu Radio Beograda, a zatim u Televiziji Beograd na kojoj je veoma brzo, talentom, ličnim i snažnim profesionalnim integritetom postala prepoznatljva televizijska ličnost, jedna od najpouzdanijih i najcenjenijih novinarki i urednica tadašnje Jugoslavije.

Univerzalnost njenog profesionalnog angažmana ogledala se u svim televizijskim formatima od reporterskog i uredničkog rada u centralnim informativnim emisijama do autorskih emisija.

Zbog profesionalnih standarda u koje je verovala i kojih se dosledno pridržavala, uključujući i borbu protiv ratnohuškačke propagande i govora mržnje krajem osamdesetih, sklonjena je sa ekrana silom narastajućih nacionalističkih trendova.

Početkom 1991. prelazi na Jutel, novoosnovanu televiziju tadašnje Savezne vlade, smeštenu u Sarajevu, koju su činila vodeća novinarska imena iz svih jugoslovenskih republika i koja je pokušala da bude integrativni medijski faktor u zemlji u kojoj su vodeći republički televizijski centri širili nacionalističku propagandu.

Raspad zemlje u kojoj je rođena, živela i radila, ni na koji način nije promenio njene profesionalne poglede. Menjala je samo medije u potrazi za medijskim prostorima koji su u središte svoje uređivačke politike stavljali profesionalnu etiku.

Nastavila je da radi u dnevnom listu Borba, bila je među osnivačima dnevnog lista Naša borba, pokrenutih nakon što je država brutalno zaposela originalnu Borbu.

Njen dalji put obeležila je, za to vreme, ogromna hrabrost – 1993. godine osniva produkcijsku kuću VIN – Video nedeljnik, čiji proizvod je bio izvanredan televizijski magazin pod istim imenom VIN, koji je ostao dragoceno video svedočanstvo o najmračnijem i najdepresivnijem periodu novije istorije na ovim prostorima.

Gordana Suša bila je i među osnivačima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, 1994. godine u Beogradu, a potom i predsednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine.

U jednom od svojih poslednjih intervjua, u NUNS-ovom Dosijeu o medijima, januara 2021. godine, objasnila je ulogu i značaj novinara:

„Novinar koji poštuje etički kodeks po definiciji je buntovan, jer sledi profesionalne principe i dužan je, to naglašavam, da se suprotstavi pritiscima da te principe prekrši. Obaveza je novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost… a onda iz toga proističe sve ostalo. Novinar je pod najvećim pritiscima. Ako jednom popusti, uvek će popuštati i zato volim da kažem mlađim kolegama da moraju da imaju stabilnu i snažnu psihofizičku kondiciju, da bi dobro i efektno odolevali pritiscima političara, urednika i vlasnika medija“.

Gordana Suša preminula je 22. juna 2021. godine u Beogradu.

Izvor: NUNS

Foto ilustracija: Andrej Dolinka

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar