Završeni su svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Završeni su svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana. Ovo je tokom obilaska ove gasne interkonekcije izjavila ministarska rudarstva i energetije Dubravka Đedović Handanović, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, za 12 meseci predanim radom izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, kao i merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama.

Ministarka je podsetila na to da je potpisan ugovor o interkonekciji sa „Bulgartransgasom“, kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

Ukazala je da je gasovod Srbija–Bugarska važan zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije, kao i za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i za razvoj sekundarne gasne mreže u Nišu, zaključeno je u saopštenju.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar